Προσωπικό μήνυμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα πρέπει να χαρακτηριστεί η απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία του επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου Γιώργου Σακελλαρίου στο πλαίσιο των αντιποίνων για την προ εβδομάδων απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο ρώσων υπηκόων που φέρονται να είναι αναμεμιγμένοι σε δραστηριότητες κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ασύμμετρη απάντηση» από την πλευρά της Μόσχας, ενώ αναμενόταν να κληθεί για διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών ο ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόφ.
Αυτό ήταν το σημαντικότερο από τα αντίποινα που ανακοινώθηκαν στον έλληνα πρεσβευτή στη ρωσική πρωτεύουσα Ανδρέα Φρυγανά ο οποίος εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Υπόμνημα
Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε στον κ. Φρυγανά, στον οποίο επέδωσε σχετικό υπόμνημα, ότι απελαύνονται δύο στελέχη της ελληνικής πρεσβείας, ένας εμπορικός ακόλουθος (σσ. σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται για τον Αδαμάντιο Καρυτιανό, Γραμματέα ΟΕΥ Α’) καθώς και του υπευθύνου επικοινωνιών. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά αποφεύγει την απέλαση διπλωματικών στελεχών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα είναι σφόδρα ενοχλημένη από τη στάση του κ. Κοτζιά, για αυτό και επέλεξε να βάλλει εναντίον ενός προσώπου τόσο κοντά στον έλληνα υπουργό. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών περί «ασέβειας» της Ρωσίας είχαν προκαλέσει τουλάχιστον ενόχληση (κατά ορισμένους και οργή) στη Μόσχα, σε συνδυασμό με την άκομψη διελκυστίνδα που εξελίχθηκε με την πρόσκληση προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί την Αθήνα όξυναν το κλίμα. Η ατμόσφαιρα όμως είχε βαρύνει από καιρό, ιδιαίτερα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και άλλων μικρότερων επεισοδίων.
Η Μόσχα έχει φθάσει στο σημείο να θεωρώ εχθρικό συνομιλητή τον κ. Κοτζιά, κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.