Παρόλο που ήσασταν για δυο εβδομάδες διακοπές και κολυμπούσατε καθημερινά και περπατούσατε αρκετά επιστρέψατε με επιπλέον κιλά. Αν αναρωτιέστε για το τι φταίει και αντί να χάσετε, βάλατε βάρος, δεδομένου ότι δεν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή σας ή άλλα ορμονολογικά θέματα (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο κ.ά.), καλό είναι να ελέγξετε μήπως έχει «κολλήσει» ο βασικός μεταβολισμός σας, δηλαδή η ενέργεια σε θερμίδες που χρειαζόμαστε σε ένα 24ωρο για να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες, όπως αναπνοή, χτύπος καρδιάς, κυκλοφορία αίματος κ.ο.κ.
Οσο για το τι μπορούμε να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε το βασικό μας μεταβολισμό:
Για αρχή συνεχίστε την καθημερινή σας δραστηριότητα, κάνοντας κολύμπι για τουλάχιστον 45 λεπτά, αλλά και τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα τρεις τέσσερις φορές την εβδομάδα, ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών κ.ά.
Μην ξεχνάτε την καθημερινή κατανάλωση πρωινού, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολισμό περίπου 10%.
Κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε ο οργανισμός να κάνει καύσεις.
Καταναλώστε τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό, δηλαδή ορισμένα πικάντικα τρόφιμα, όπως είναι το τσίλι, το πράσινο και κόκκινο πιπέρι και οι καυτερές πιπεριές, το τζίντζερ, το ταμπάσκο και το μπούκοβο. Επίσης, πιείτε πράσινο και μαύρο τσάι, που περιέχουν κατεχίνες και βοηθούν στη λιπόλυση, αλλά και καφέ, που με την καφεΐνη διεγείρει τον μεταβολισμό.
Παράλληλα φροντίστε να προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B και μαγνήσιο, που βοηθούν στο μεταβολισμό λιπών πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Εν ολίγοις καταναλώστε κρέας, αβγά, ξηρούς καρπούς, σκουροπράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, σπανάκι) δημητριακά ολικής άλεσης.
Ακόμη ενυδατωθείτε πίνοντας 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε.
Τέλος αποφύγετε τις δίαιτες κάτω των 1200 θερμίδων (δίαιτες μονοφαγίας, ασιτίας κ.ο.κ.), καθώς στρεσάρετε τον οργανισμό και τον αναγκάζετε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αυτοσυντήρησης που οδηγεί στη μείωση του μεταβολισμού.
Εάν παρόλα αυτά συνεχίζετε να μην χάνετε βάρος απευθυνθείτε σε έναν ειδικό (γιατρό ή διατροφολόγο, που θα σας βοηθήσει. Να θυμάστε ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι δίαιτα αλλά τρόπος ζωής.