Τι και αν έχετε στο σπίτι διαλεχτά βιβλία για να διαβάσει η μικρή Χριστίνα τώρα που έχει διακοπές και χρόνο στη διάθεσή της. Η αξιαγάπητη κορούλα σας είναι όλη την ώρα κολλημένη στο instagram και στο you tube, παρακολουθώντας κάτι περίεργα βιντεάκια. Το θέμα τους είναι πως φτιάχνεις slime.
Αν αναρωτιέστε τι είναι το slime σημαίνει λάσπη ή αν προτιμάτε χλαπάτσα ή γλίτσα, σαν αυτή που είχε κατακλύσει την πόλη στην ταινία «Ghostbuster» των ’80ς.
Κι όμως η κατασκευή του slime, η οποία σε όσους έχουν μεγαλώσει στην επαρχία τους παραπέμπει σε καλοκαιρινά παιχνίδια με χώμα ή αλεύρι και νερό, είναι η νέα μανία για τα πιτσιρίκια.
Τους απασχολεί, το συζητάνε και συναγωνίζονται για το ποιο θα φτιάξει την καλύτερη γλίτσα. Κάποια παιδιά χρησιμοποιούν τον αφρό ξυρίσματος του μπαμπά, άλλα υγρό απορρυπαντικό και κόλλες, ορισμένα αλεύρι και κορν φλάουερ ή σόδα, φυσικά γκλίτερ για λάμψη, ή άλλο χρώμα, και ότι άλλο ξεσηκώνουν από τα διάφορα tutorial video στο Youtube.
Σκοπός είναι να καταφέρεις να φτιάξεις μια μαλακή κάπως ρευστή ζύμη.
Και η δικιά μας έκανε κάθε πιθανή μίξη που είδε αλλά τζίφος! Η πολυπόθητη γλίτσα δεν είχε επιτυχία.
Και κάπως έτσι,ψάξε ψάξε στο Διαδίκτυο ρωτώντας άλλους γονείς για το ζήτημα, μέχρι και ένα φίλο μας φαρμακοποιό επιστρατεύσαμε,ο οποίος μας μίλησε για το ορυκτό βόρακας, που αποτελεί κύριο συστατικό στην παρασκευή, βρήκαμε μια συνταγή, η οποία στέφθηκε από επιτυχία.
Το βλαστάρι μας έφτιαξε την πολυπόθητη γλίτσα, της έβαλε γκλίτερ, της έβαλε και χρώμα, την τοποθέτησε σε δοκιμαστικούς σωλήνες και κουτιά από πλαστελίνες, τα οποία μετά από τη σχετική επίδειξη τα αποθήκευσε. Εν καιρώ θα δούμε αν επιχειρήσει και άλλες αντίστοιχες παρασκευές, αναμιγνύοντας διαφορετικά υλικά.
Ετσι ή αλλιώς να θυμάστε ότι εάν το παιδί σας θελήσει να φτιάξει γλίτσα, καλό είναι να το επιβλέπετε ανάλογα με την ηλικία και τα υλικά που χρησιμοποιεί. Επίσης, η όποια παρασκευή να γίνει σε μια επιφάνεια που δεν θα σας πειράξει να λερωθεί.
Από κει και πέρα αφήστε τα παιδιά να μπουν σε μια διαδικασία έρευνας και πειραματισμών για να μάθουν πως μπορούν να φτιάξουν κάτι, ακόμη και γλίτσα, και βοηθήστε τα στην όποια διαδικασία παρασκευής ώστε να την απολαύσουν, καθώς μαθαίνουν να δουλεύουν συστηματικά και πειθαρχημένα ενώ κινητοποιούν και τη φαντασία τους. Καλά παιχνίδια λοιπόν.