Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,146 δολάριο νωρίτερα την Παρασκευή μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας των Financial Times το οποίο ανέφερε ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.
Απότομη πτώση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου το πρωίτης Παρασκευής, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει το δίκτυο CNBC.
«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική FAZ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο “μικροσκόπιο”, αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι Τούρκοι δανειολήπτες οφείλουν 83,3 δισεκ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισεκ. δολάρια σε γαλλικές τράπεζες και 17 δισεκ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.
Στο μεταξύ, το πενταετές τουρκικό CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) αυξήθηκε στις 379 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2009.
«Φυσικά, μια κανονικών διαστάσεων τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν μεγάλη πιστωτική έκθεση στην Τουρκία ή κατέχουν τουρκικές τράπεζες. Αλλά συνολικά, η έκθεση του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης φαίνεται πολύ μικρή για να προκαλέσει μια σημαντική κρίση», ανέφερε οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg σε σημείωμα προς τους πελάτες σήμερα το πρωί.
«Αλλά ακόμα κι αν κάνουμε λάθος και μια πιθανή κατάρρευση του τουρκικού τραπεζικού κλάδου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης, οι εποπτικές αρχές της περιοχής έχουν επαρκή εργαλεία στη διάθεσή τους για να περιορίσουν τη ζημιά. Φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο ο αντίκτυπος από την Τουρκία να προκαλέσει πιστωτική κρίση σε οποιοδήποτε μέρος της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο ίδιος.