Συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετριάσει αν όχι να εξαφανίσει τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς κατά τις κρίσιμες ώρες των φονικών πυρκαγιών, τη στιγμή που κάθε μέρα και νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το «αλαλούμ» που σημειώθηκε και τελικά συνετέλεσε αποφασιστικά στην τραγωδία των 93 – μέχρι στιγμής – νεκρών.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή και σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η χαοτική κατάσταση που επικράτησε το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας 23 Ιουλίου, με εθελοντές να ενημερώνουν για την πορεία της πυρκαγιάς, την Πολιτική Προστασία να ζητά ενισχύσεις στην αντίθετη κατεύθυνση προς Διώνη αλλά και υπαλλήλους να τρέχουν από φωτιά σε φωτιά χωρίς να έχουν οδηγίες από την Πυροσβεστική.
Πόρισμα – φωτιά δείχνει το αλαλούμ
Δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» παρουσιάζει το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΠΠ) της Περιφέρειας Αττικής και στο οποίο αποτυπώνονται όλα όσα έγιναν από το μεσημέρι της παραμονής της καταστροφής μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: στις 17:00 ενημερώνεται για πρώτη φορά η υπηρεσία για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Ο τμηματάρχης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής ενημερώνεται από μέλος της Εθελοντικής Ομάδας ΠΠ ΜΑΚΙΠ που δραστηριοποιείται στην Πάρνηθα και άκουσε για «πυρκαγιά μέσω ασύρματων επικοινωνιών». Ενημερώνεται η περιφερειακή σύμβουλος κ. Τσούπρα και ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας κ. Παπαχρυσοβέργης. Επικοινωνία με την υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του δήμου Ραφήνας που «προσπαθεί να αποκτήσει εικόνα για τη φωτιά». Ωστόσο η Ρένα Δούρου φτάνει να ζητά στις 18:00-19:00 την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τις 20:30…
Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του σε δηλώσεις του την Παρασκευή, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καλύψει τον Πρωθυπουργό, λέγοντας όσον αφορά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης: «Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα των χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού η μάντρα είναι ακόμα εκεί, αφού τελειώνουμε το μνημόνιο 21 Αυγούστου αλλά δεν έχουμε κάνει προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί. Αλλά δεν θα πούμε σε ποιο ποσοστό, αυτό θα το κρίνει ο πολίτης που ψηφίζει και εάν δεν πάει κάτι καλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα θα διερευνηθεί».
Επανέλαβε δε ότι «η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και κάλεσε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας όλους μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που έγινε, γιατί η αυθαίρετη ή η παράνομη μάντρα παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, είναι ακόμα εκεί. Άρα ο πολίτης το αποτέλεσμα ακόμα δεν το έχει δει. Επομένως, αυτή είναι και η πολιτική ευθύνη που αναλάβαμε».
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ωστόσο να αμβλύνει κατά το δυνατό, τις εντυπώεις, οι ειδικοί έχουν μάλλον άλλη άποψη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Χρήστου Ζερεφού, επόπτη του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, σε ΜΜΕ ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα». Ο ίδιος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα».
Την ίδια στιγμή για πλήρη απώλεια του ελέγχου στον χώρο των επιχειρήσεων τις πρώτες κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς κάνει λόγο ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι από την αρχή φαινόταν ότι η φωτιά θα κατευθυνθεί προς τη θάλασσα.
Την εκτίμηση ότι όσες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη φωτιά στο Μάτι, όπως ότι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στις 18:07 της 23ης Ιουλίου έστελνε φαξ στην περιφέρεια ζητώντας ενισχύσεις προς Διώνη και όχι προς Μάτι, «δείχνουν την πλήρη πλήρη απώλεια του ελέγχου στον χώρο των επιχειρήσεων» σημείωσε ο δήμαρχος Πεντέλης μιλώντας στο Θέμα 104,6 .
Ο δήμαρχος Πεντέλης μίλησε για τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. «Εγώ άκουγα τι λέγανε. Εγώ από την πρώτη στιγμή – βρέθηκα στο σημείο έναρξης της φωτιάς μέσα σε τρία λεπτά – δήλωσα ότι η φωτιά θα πάει στη θάλασσα. Η κατεύθυνση της φωτιάς έδειχνε αυτό που έγινε» πρόσθεσε ο κ. Στεργίου. Το λιγότερο, συνέχισε, «είναι να σου προκαλεί γέλιο ότι έλεγαν πως η φωτιά θα πάει προς Διώνη και Διόνυσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι ειδικοί μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επιβλαβείς ουσίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς ένα θανατηφόρο κοκτέιλ από μόλυβδο, αμίαντο αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού που έχουν καεί δημιουργούν επί της ουσίας ένα «θανατηφόρο» κοκτέιλ που απειλεί τους κατοίκους.
Κατά τους επιστήμονες μάλιστα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα.