Ενα ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των παμπαίδων πριν λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκη ήταν αυτό που κράτησε τον Μίλτο Τεντόγλου στους στίβους. O 20χρονος πρωταθλητής κατέκτησε
το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στην πρώτη του παρουσία σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Την Παρασκευή κρέμασε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο στην τελετή απονομής που έγινε -όπως όλες- σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου.
Η ιστορία του λοιπόν: Ο νεαρός τότε Μίλτος Τεντόγλου με τη φαρδιά βερμούδα και το φαρδύ φανελάκι πήδησε 6,40 μ. και κατάφερε δίχως να έχει κάνει προπόνηση να ανέβει στο βάθρο των νικητών. “Κύριε θέλω να έρθω να κάνω στίβο”, είπε εκείνη την ημέρα στον Βαγγέλη Παπανίκο ο Τεντόγλου, που μέχρι τότε έκανε αραιές επισκέψεις στο στάδιο κυρίως για να κάνει παρκούρ και να δοκιμάσει την τύχη του στο ύψος, παρέα με την Ιωάννα Ζάκκα.
“Ο Μίλτος είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας. Είναι αυθεντικό παιδί και ό,τι έχει να σου πει, θα στο πει μπροστά σου. Επίσης έχει εξαιρετικό ένστικτο. Αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθεί με τον στίβο”, εξήγησε ο πρώτος προπονητής του χρυσού πρωταθλητή Ευρώπης, Βαγγέλης Παπανικος και συμπλήρωσε:
“Οπως οι περισσότεροι μεγάλοι αθλητές έτσι και ο Μίλτος έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Θα έλεγα πως είναι αντισυμβατικός. Είναι ελεύθερο πνεύμα ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τη μουσική πήγαινε σε μουσικό σχολείο, ενώ ήταν πολύ καλός μαθητής”. Ο Μίλτος Τεντόγλου άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του το 2014, στα 14 του χρόνια, όταν επικράτησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων. “Εμφανίστηκε με το γνωστό του στυλ με τα φαρδιά του ρούχα. Ξάπλωσε στο χορτάρι κι εγώ του έλεγα, να σηκωθεί για να κάνει τις προσπάθειες του. Εκείνη την ημέρα έκανε 7,13 μ. και αναδείχθηκε νικητής. Θυμάμαι πως τότε ήταν η πρώτη φορά που όλοι ρωτούσαν ποιος είναι αυτός ο Τεντόγλου;”
Ο νεαρός άλτης το 2016 ταξίδεψε στο Ρίο για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από τότε είχε συμμετάσχει σε προπονητικό καμπ της ομοσπονδίας στον Άγιο Νικόλαο. Εκεί ήταν η πρώτη επαφή με τον μετέπειτα προπονητή του Γιώργο Πομάσκι. “Ο Τεντόγλου ήταν και είναι ένα παιδί με ταλέντο.Η ομοσπονδία ήταν από την αρχή δίπλα σε αυτό το παιδί και σε σχέση με τις επιλογές που έπρεπε να κάνει στην μετάβασή του από τα Γρεβενά στην Αθήνα. Από την αρχή είχα πει πως ο αθλητής πρέπει να φύγει και να εξελιχθεί. Ο τότε υπεύθυνος προπονητής Ε/Ν και νυν εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας είχε έρθει στα Γρεβενά και μας είχε δώσει όλες τις επιλογές. Η απόφαση να πάει στον Πομάσκι ήταν του Μίλτου και είχε να κάνει με την παρουσία στο γκρουπ, του Λούη Τσάτουμα, τον οποίο θαύμαζε”, είπε ο Παπανίκος ο οποίος αναφέρθηκε και σε διαδικαστικά ζητήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν:
“Ο Μίλτος ήταν ένα κλειστό παιδί που κλήθηκε να φύγει από την πόλη του και την οικογένεια του και να πάει στην Αθήνα σε ένα ξένο περιβάλλον. Παρόλα αυτά κατάφερε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια χάρη στην ομοσπονδία. Έμεινε στους ξενώνες, μέσα στο στάδιο, είχε το φαγητό και ήταν σε θέση να κάνει τη δουλειά του. Θεωρώ πως αυτά ήταν πολύ σημαντικά για εκείνον και την μετέπειτα πορεία του”, κατέληξε.Ο Τεντόγλου έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης σε επίπεδο ανδρών, μία μόλις χρονιά από τη νίκη του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων και έχοντας νωρίτερα γευτεί την εμπειρία της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Α/Γ.