Σανίδα σωτηρίας στην καταρρέουσα οικονομία της Συρίας φέρεται να παρέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, αναβιώνοντας τις εισαγωγές φωσφορικού άλατος από τα ορυχεία της Παλμύρας.
Οι πωλήσεις του ορυκτού – που χρησιμοποιούνται κυρίως ως λίπασμα – είναι ολοένα και πιο σημαντικές για τον Άσαντ, διότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά του αργού πετρελαίου περιορίζουν την πρόσβασή του στο «σκληρό» συνάλλαγμα.
Όπως αποκαλύπτει το Politico.eu, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε ξανά να αγοράζει φωσφορικά άλατα από τη Συρία, με τα φορτία, σύμφωνα με επίσημα κοινοτικά στοιχεία, να έχουν υπερτριπλασιαστεί στο διάστημα Δεκεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018, με σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών να καταλήγει στην Ελλάδα.
Το εν λόγω πεντάμηνο η χώρα μας εισήγαγε 16.900 τόνους φωσφορικών αλάτων αξίας περίπου 900.000 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που οι κυρώσεις και ο πόλεμος έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Δαμασκού σε πολύτιμο «σκληρό» συνάλλαγμα.
Ο όγκος των εισαγωγών πάντως παραμένει μικρός συγκριτικά με την περίοδο πριν τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, όμως το Politico εκτιμά πως η απότομη αύξηση των συναλλαγών συνιστά ξεκάθαρη προσπάθεια της Δαμασκού να επιστρέψει στην μεγάλη αγροτική αγορά της ΕΕ.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μεταξύ του 2009 και του 2011 η Συρία ήταν από τους μεγάλους προμηθευτές φωσφορικών αλάτων για την ΕΕ, παρέχοντας το ένα πέμπτο της ποσότητας που χρειάζονταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες – δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους – ωστόσο μέσα στην επανάσταση κατά του Άσαντ και τον εμφύλιο που ακολούθησε, η ροή σχεδόν σταμάτησε.
Το Politico αναφέρει ότι δεν είναι σαφές ποια εταιρεία εισάγει τα άλατα. Πιθανόν, πάντως, κατευθύνονται στην Καβάλα όπου εδρεύουν εταιρείες λιπασμάτων, ωστόσο καμία δεν επιβεβαίωσε ότι κάνει τις εισαγωγές.