Ως το τελευταίο οχυρό πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση, βλέπουν στην κυβέρνηση τον επικείμενο ανασχηματισμό αλλά και το πακέτο των παροχών που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η φθορά της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακή, ο πρωθυπουργός έχει χάσει τα τελευταία ερείσματα στην κοινωνία και η επικοινωνία, το ισχυρό του χαρτί άλλοτε, έχει εξαϋλωθεί.
Με όποιον κι αν συνομιλήσεις σε όλη την Ελλάδα, λέει ότι η φωτιά στο Μάτι και η εθνική τραγωδία την οποία κανείς δε μπορεί να ξεχάσει, πλήγωσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Οι πολίτες είδας ότι αυτοί που εμπιστεύτηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια αποδείχθηκαν ανήμποροι σε μια τόσο κρίσιμη, ιστορική και δραματική στιγμή για τη χώρα. Είδαν ταυτόχρονα ότι ακόμη και αυτή η υπόσχεση για αλλαγή στο κράτος, με την οποία κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε κενό γράμμα. Οχι γιατί μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα σε 3,5 χρόνια αλλά γιατί αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν ούτε μια προσπάθεια, αντιθέτως συνέχισαν ένα κράτος αδύναμο, διαλυμένο σε δύσκολες καταστάσεις.
Ο πολίτης αισθάνεται ανασφάλεια και αυτό δεν το συγχωρεί στην κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο ανασχηματισμός και οι παροχές αποτελούν τις δύο γραμμές που ορίζουν το στενό πολιτικό μονοπάτι στο oποίο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση από τις 20 Αυγούστου και μετά, με όριο στον ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές. Ως προς τον χρόνο των εκλογών, όλοι οι σχεδιασμοί γίνονταν με σημείο αναφοράς τον ερχόμενο Μάιο. Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική όμως «έκαψε» προγραμματισμούς, προσδοκίες και σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα όλα να εξεταστούν από την αρχή.
Ο ανασχηματισμός που θα αποτελούσε μήνυμα για πολιτική στροφή, εκ των πραγμάτων αποτελεί πρωτοβουλία για έξοδο από τη «διακεκαυμένη ζώνη» του Αυγούστου και άνοιγμα ενός νέου κύκλου για την κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν από τη ΔΕΘ για τους νέους υπουργούς πριν ανέβουν στη Θεσσαλονίκη και μετά την τυπική ημερομηνία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία. Συνεπώς στα 24ωρα μεταξύ της Τρίτης 21 Αυγούστου (λήξη Μνημονίου) και της Παρασκευής 24 του μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις.
Ολες οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Πρωθυπουργός καταλήγει να προχωρήσει αυτή τη φορά σε θεαματικές αλλαγές αφού (σε αντίθεση με τον ανασχηματισμό του Μαρτίου) θα έχει «καθαρό» πολιτικά τοπίο (χωρίς αξιολογήσεις και νέα μέτρα) μέχρι την ώρα που θα επιλέξει να πάει σε εκλογές. Μελετά τις επιλογές των προσώπων ώστε να καταλήξει σε ένα σχήμα εκλογικής μάχης στο οποίο πρώτο ρόλο θα έχουν νέα πρόσωπα (από τη γενιά του) και κατά το δυνατόν άφθαρτα.
Ηδη σε θέσεις-κλειδιά έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, για το έργο των οποίων υπάρχει θετική εικόνα στο Μαξίμου και γι’ αυτό αναμένεται να παραμείνουν (και αναβαθμιζόμενοι κάποιοι) στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπου οι πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνουν υπουργείο κι άλλοι νέοι, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης ή ο Χρήστος Στάικος.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε την αντικατάσταση τουλάχιστον δέκα προσώπων ώστε να δώσει σημαντικό μήνυμα ανανέωσης, ωστόσο είναι αναγκασμένος να λάβει υπόψη του κάποιες προϋποθέσεις που δυσκολεύουν την επιλογή του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (παρά το ότι δεν ενθουσιάζει ούτε ενθουσιάζεται με την ομάδα του Μαξίμου) θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών (όπως επιθυμεί) μέχρι τις εκλογές, καθώς βάση του αποτελεί τουλάχιστον η μισή ομάδα των 53. Η άλλη μισή λέει «παρελθέτω απ’ εμού» η μείωση στις συντάξεις, ακόμα κι αν έχει υπογραφή Τσακαλώτου.
Η περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών είναι ξεχωριστή και η συγκυρία επιβάλλει την παραμονή του. Ανοιχτό το Μακεδονικό μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας, ανοιχτή και η διαπραγμάτευση με τα Τίρανα, οπότε ο Κοτζιάς στη θέση του, ακόμα κι αν «δεν αντέχει ούτε τα ρούχα του», κάτι που ξέρουν στο Μαξίμου.
Ο υπουργός Αμυνας ως κυβερνητικός εταίρος μετακινείται μόνο αν το θέλει. Τώρα ή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών;
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα παραμείνει. Ανέλαβε προσωρινά τις αρμοδιότητες Τόσκα, ενώ έχει και τις εκλογές μπροστά του. Εχει αποδοχή στη βάση του κόμματος, έχει όμως και κακή χημεία με κάποιους. Τυχόν μετακίνησή του, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζει παραμέτρους και ευστάθειες. Δεν ήταν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο και γι’ αυτό αρνήθηκε να μπει όταν τον πρότειναν άλλοι. Διατήρησε ωστόσο ειλικρινή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν «κάηκε» στις φωτιές της Ανατολικής Αττικής. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να μετακινηθεί.
Ο Τζανακόπουλος δέχεται «φίλια πυρά» για το ύφος του ως εκπροσώπου κάποιες φορές και ειδικά στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Τόσκα την επομένη των πυρκαγιών. Κάποιοι μάλιστα του φορτώνουν και την ιδέα. Παρά την κριτική ότι δεν μιλά πια στην «καρδιά του κόσμου», ο ίδιος βγήκε μπροστά σε όλες τις δύσκολες στιγμές και – όπως η θέση του επιβάλλει – σήκωσε το βάρος στις πλάτες του. Οι πληροφορίες ότι η επίμαχη συνέντευξη αποτελούσε δική του επιλογή δεν έχουν βάση.
Ο Τζανακόπουλος θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί εξίσου ικανός κυβερνητικός εκπρόσωπος για προεκλογική μάλιστα περίοδο, καταλαμβάνοντας και τη θέση στο Επικρατείας που μένει για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Παροχές
Θεωρείται βέβαιο ότι – ακόμα και πράττοντας μονομερώς – δεν θα εφαρμόσει τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019. Παράλληλα μελετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από την έναρξη του νέου έτους, ενώ και φέτος θα δώσει η κυβέρνηση την οικονομική ενίσχυση από το υπερπλεόνασμα στα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα μιλώντας για καταβολή 13ης σύνταξης. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Μέχρι τον ερχόμενο Μάιο φιλοδοξεί ο Τσίπρας να γυρίζει – όσο μπορεί – μια πολύ δύσκολη παρτίδα. Εμπειρα κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν έχουν σβήσει από το σημειωματάριό τους το τέλος του Ιανουαρίου ως πιθανό χρόνο αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες.