Στην αναβολή της εκτόξευσης για 24 – 48 ώρες, του Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), οδήγησε μια τεχνική ανωμαλία της τελευταίας στιγμής, την οποία, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιλύσουν οι μηχανικοί.
Ο νέος υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, πρόκειται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.
Η εκτόξευση θα γίνει την Κυριακή ή τη Δευτέρα -αν δεν υπάρξει νέο πρόβλημα- από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance.
https://www.facebook.com/NASA/posts/10156475089646772:0
Ο ήλιος, το μητρικό άστρο μας, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα «καυτό» αίνιγμα, το οποίο κρύβει ακόμη πολλά μυστικά και -αν όλα πάνε καλά- το σκάφος θα προσεγγίσει τον Ήλιο περίπου το Νοέμβριο. Έτσι οι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μελετήσουν από κοντά τον συγκεκριμένο πλανήτη.
Μέχρι σήμερα κανένα άλλο μηχάνημα φτιαγμένο από τον άνθρωπο δεν θα έχει πλησιάσει τόσο κοντά στον Ήλιο.
https://www.facebook.com/NASA/videos/10156475047076772/
Στην κοντινότερη προσέγγισή του, θα πετάξει με ταχύτητα περίπου 700.000 χιλιομέτρων την ώρα, έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, δηλαδή επτά φορές κοντύτερα από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα.
Το έως τώρα «ρεκόρ» κοντινότερης διέλευσης από τον Ήλιο έχει το Helios 2, το οποίο το 1976 έφθασε σε απόσταση περίπου 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Τη στιγμή που απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατ. χλμ.