Η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι μπορεί να στραφεί κατά αξιωματικών της ΕΛΑΣ ή θα εκτιμηθεί ότι δεν είχαν αρμοδιότητα και δυνατότητες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες, αλλά κι ότι δεν υπάρχει σχετικό δικαστικό προηγούμενο;
Αν ακόμη υπάρξουν διώξεις σε βάρος στελεχών της ΕΛΑΣ αυτό πόσο θα επηρεάσει τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ που πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αναστάτωσης στην λεωφόρο Κατεχάκη;
Τα δύο αυτα ερωτήματα απασχολούν την ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά και νομικούς για το ενδεχόμενο στον κύκλο των 15 και παραπάνω διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι να βρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη κι όχι μόνο των αρχών ασφαλείας.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται οι δικαστικές αρχές να καταλήγουν ότι έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του εμπρησμού εξ αμελείας για αξιωματικούς της Πυροσβεστική, αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου, τις ελλείψεις, αλλά και το μοιραίο σχέδιο “εκκένωσης” του Ματιού που ποτέ δεν υπήρξε. Κι οι διώξεις θα βασισθούν στο δεδικασμένο της φονικής πυρκαγιάς στην Ηλεία.
Παραμένει άγνωστο το αν ασκηθούν διώξεις για «παράβαση καθήκοντος» αφού αυτό προϋποθέτει δόλο των αξιωματούχων. Σημειώνεται ότι μία τέτοια αρχική δίωξη -και μόνο αυτή- είχε οδηγήσει σε αρχειοθέτηση των δικαστικών αρχών για τις ευθύνες αξιωματικών της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που κατέκαψε το ελατόδασος της Πάρνηθας το 2007.
Οπως επισημαίνουν λοιπόν, μιλώντας προς “Το Βήμα” οι δικηγόροι κκ Ιωάννης και Μιχάλης Μαρκουλάκος “με τις αποφάσεις των Διοικητικών και Ποινικών Δικαστηρίων που εκδόθηκαν κρίθηκε ότι οι αρμόδιες αρχές και εν γένει το Ελληνικό Δημόσιο ευθυνόταν (στην περίπτωση της Ηλείας) και όφειλε να καταβάλει την αντίστοιχη αποζημίωση υπέρ των πληγένων λόγω της απουσίας λήψης, εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων, των κατάλληλων μέτρων για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και την σωτηρία των ατόμων που βρίσκονταν σε κίνδυνο.Κι αυτό γιατί η επέμβαση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς καθυστέρησε σε σχέση με την ταχύτητα των ανέμων και την ένταση της πυρκαγιάς. Επίσης λόγω της απουσίας έγκαιρης παροχής οδηγίας διάσωσης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του νομού Ηλείας. Ακόμη οι ευθύνες αποδόθηκαν λόγω της απουσίας συντονισμών ενεργειών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, με δεδομένον ότι, παρά την ένταση του ανέμου και της φωτιάς, διατέθηκαν πολύ λίγα μέσα κατάσβεσης. Επίσης υπήρχε απουσία οποιασδήποτε πληροφόρησης προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών για το βαθμό του κινδύνου στον οποίο επρόκειτο να τεθούν οι κάτοικοι με δεδομένο την ένταση της πυρκαγιάς. Αντιστοίχως, στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι οι αμέλειες είναι ίδιες και μεγαλύτερες…” . Οι ίδιοι νομικοί διατύπωσαν το ερώτημα “πως έγιναν κανονικά οι εκκενώσεις στο Λύρειο Ιδρυμα πριν φθάσει η πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και στις παιδικές εξοχές του Αγίου Ανδρέα κι όχι στην περιοχή που σαρώθηκε τελικώς από την φωτιά;”
Ομως στην πυρκαγιά της Ηλείας υπήρξε καταδίκη μιας ηλικιωμένης για εμπρησμό από αμέλεια, ενός πυροφύλακα, ενός τοπικού αξιωματικού της Πυροσβεστικής κι εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπήρξε απαλλαγή ανωτέρου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ ποτέ η έρευνα δεν στράφηκε εναντίον αστυνομικών. Ουδέποτε έχει τεθεί θέμα συνευθύνης αστυνομικών σε ζήτημα δασικής πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαστική έρευνα εστιάζει στα τυχόν λάθη των αξιωματικών στην διαχείριση κυκλοφορίας στην λεωφόρο Μαραθώνος σε συνδυασμό με την προβληματική, «αποσπασματική» επιχείρηση διάσωσης των πολιτών, αλλά και τα κενά που υπήρξαν στους ασυρμάτους της ΕΛΑΣ τις κρίσιμες ώρες.
Μάλιστα το τελευταίο τριήμερο υπήρξε πληροφορία ότι δεν λειτουργούσε γειτονική κεραία βάση του νέου συστήματος Tetra λόγω της διακοπής ρεύματος στην περιοχή και δεν είχαν δοθεί χρήματα για αγορά γεννήτριας.
Ακόμη ερευνάται ο ρόλος των αξιωματικών -συνδέσμων της ΕΛΑΣ στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά και των μελών του αντίστοιχου επιχειρησιακού κέντρου του αρχηγείου στην λεωφόρο Κατεχάκη.
Πάντως αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισήμαναν ότι “οι παρεμβάσεις αστυνομικών στην περιοχή που εξελισσόταν το πύρινο μέτωπο, γλύτωσαν εκατοντάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.