Η Τουρκία αύξησε σημαντικά την Τετάρτη τους δασμούς σε πολλά προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, συνεχίζοντας το μπρα-ντε-φερ με τις Ηνωμένες Πολιτείες που προκάλεσε την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες.
Μεταξύ των προϊόντων που αφορά αυτή η ισχυρή αύξηση των δασμών είναι τα τουριστικά λεωφορεία, οι δασμοί των οποίων ανέρχονται πλέον στο 120%, ορισμένα αλκοολούχα ποτά (140%), ο καπνός (60%) ή ακόμη το ρύζι και καλλυντικά.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά όχι ο μοναδικός», υπογράμμισε.
Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε με διάταγμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνεται καθώς η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διέρχονται μια διπλωματική κρίση που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων αυτό τον μήνα.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διευκρίνισε πως η αύξηση των δασμών γίνεται σε «αντίποινα» για «τις εκ προθέσεως επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία» της Τουρκίας.
Ως γνωστόν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.
Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας την Παρασκευή, όταν το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 16% έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Από την Τρίτη, ωστόσο, η λίρα φαίνεται να σταθεροποιείται υπό την επίδραση κυρίως των μέτρων της κεντρικής τράπεζας της Άγκυρας που ανακοίνωσε στήριξη της ρευστότητας.
Την Τετάρτη η λίρα εξακολουθεί να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου χωρίς ωστόσο να διαγράφει τις απώλειες των τελευταίων ημερών.
Το μέτρο αυτό ανακοινώνεται την επομένη της θεαματικής έκκλησης του Ερντογάν για σαμποτάζ των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκείνων της Apple.
Οι αναταράξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες προτού μετατραπούν σε καταιγίδα λόγω της κράτησης στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, τις οποίες εκείνος αρνείται κατηγορηματικά. Έπειτα από φυλάκιση ενάμιση έτους, τέθηκε τον Ιούλιο σε περιορισμό κατ΄οίκον.
Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη εκ νέου προσφυγή του πάστορα που ζητούσε να αρθεί ο περιορισμός του κατ΄οίκον ωστόσο ο δικηγόρος του δήλωσε πως ένα άλλο δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει το αίτημά του.
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε την Τρίτη πως ο Τραμπ αισθάνεται «μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας δεν έχει απελευθερωθεί».
Αν η Τουρκία εμφανίζεται αυστηρή απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να αγωνιά να διευθετήσει τις σχέσεις της με άλλους εταίρους και συμμάχους.
Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος συνομίλησε την Παρασκευή για το θέμα της οικονομίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδέχεται την Τετάρτη στην Άγκυρα τον εμίρη του πλούσιου Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Τάνι.
Σε μια ένδειξη πως η κρίση με την Ουάσινγκτον μπορεί επίσης να ωθήσει την Άγκυρα να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη, ο Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με προεδρική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στη Συρία, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και συζήτησαν τη σχεδιαζόμενη συνάντησή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.
Ως γνωστόν, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε παραμονή του Δεκαπενταύγουστου την απελευθέρωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί το Μάρτιο και η συνεχιζόμενη κράτηση των οποίων αύξησε την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.
Αν οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λίρα, οι αγορές ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο για τον έλεγχο που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, κυρίως μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο.
Οι οικονομολόγοι ανησυχούν για την άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό (σχεδόν 16% τον Ιούλιο). Ο Ερντογάν αντιτίθεται σθεναρά σε ένα τέτοιο μέτρο.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του Ερντογάν, αναμένεται να συνομιλήσει την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης με εκατοντάδες ξένους επενδυτές.
Οι πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας «έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς», δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. «Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται», πρόσθεσε.