«Η διαδικασία κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι καθυστέρησε κατά 30 λεπτά με μοιραία αποτελέσματα».
Αυτό φαίνεται να είναι το κύριο συμπέρασμα εκτεταμένης έρευνας του πρώην ανώτατου στελέχους της Πυροσβεστικής κ Ανδριανού Γκουρμπάτση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου του κ Αντώνη Φούσσα που εκπροσωπεί θύματα της πύρινης λαίλαπας της 23ης Ιουλίου.
Στην έρευνα αυτή προσμετρώνται τα δεδομένα βίντεο κατοικίας όπου φαίνεται ο ακριβής χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, ο χρόνος τηλεφωνικών κλήσεων από έναν εθελοντή πυροσβέστη, έναν ιδιωτικό υπάλληλο κι έναν πυροσβέστη που βρισκόταν τυχαία στην περιοχή.
Παράλληλα αποκαλύπτεται σύγχυση στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής (στην έκθεση υπάρχουν σχετικά δεδομένα) που στέλνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία έλαβε αργότερα τεράστιες διαστάσεις είτε οχήματα που βρίσκονταν στην φωτιά της Κινέττας, είτε άλλα που έφθασαν στο σημείο με χαρακτηριστική καθυστέρηση.
Παράλληλα στην έκθεση του κ Γκουρμπάτση εντοπίζονται κι άλλα λάθη και σύγχυση στις ενέργειες των πυροσβεστών κι όχι μόνο. Επιπλέον προσμετρώνται οι λανθασμένες αναφορές στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2018, όπου δεν υπάρχει καμία αναφορά για ενδεχόμενη πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ θεωρεί ότι δεν πρόκειται να φυσήξουν εκεί ποτέ δυτικοί άνεμοι. Οπως δηλαδή τελικώς συνέβη την μοιραία 23η Ιουλίου.
Ακόμη εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις της ΕΛΑΣ και κυρίως των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα εξετάζονται οι περιπτώσεις ενδεχόμενης αλλοίωσης χρονικών δεδομένων σε καταγραφές της Πυροσβεστικής όχι μόνο για να μεταφερθεί χρονικά ο χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς, αλλά και για να φανεί ότι ορισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως. Ενω κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβαινε, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα δεδομένα .
Μάλιστα, σύμφωνα με μια πηγή, «αυτή η προσπάθεια ετεροχρονισμού των γεγονότων έχει οδηγήσει στο ιδιότυπο γεγονός να εμφανίζεται κλήση για κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων για να σβήσει η φωτιά στο Νταού Πεντέλης πριν αυτή εκδηλωθεί». Χωρίς ακόμη πλήρη διασταύρωση αυτής της σημαντικής διαφοροποίησης.
Επιπλέον δείγματα των αλλοιώσεων μπορεί να υπάρξουν αν συγκεντρωθούν οι καταγραφές του επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστικής, αλλά και τα δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων μέσω κινητών που επίσης έχουν ζητήσει οι δικαστικοί λειτουργοί.
Μάλιστα αν επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο αλλοίωσης δεδομένων αυτό ίσως αποτελέσει αντικείμενο συμπληρωματικής δικαστικής έρευνας.