Στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Tagesschau της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιεύεται η είδηση της απελευθέρωσης των δυο ελλήνων στρατιωτικών: «Η Τουρκία αποφυλακίζει δυο έλληνες στρατιωτικούς. […] Ωστόσο η δίκη των δυο ανδρών θα συνεχιστεί. Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα, οι δυο στρατιωτικοί πέρασαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στην τουρκική πλευρά. Οι άνδρες υποστηρίζουν ότι είχε ομίχλη και ότι βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Η τουρκική δικαιοσύνη τους κατηγορεί για ‘απόπειρα κατασκοπείας’. Το δικαστήριο στην Αδριανούπολη είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη την αποφυλάκιση των στρατιωτικών λόγω κινδύνου διαφυγής».
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρει: «Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ομήρους. Διότι από την άλλη πλευρά βρίσκονται στην Ελλάδα οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είχαν καταφύγει στη γειτονική χώρα».
Η Γένοβα ανησυχεί τη Γερμανία
Το σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση της γέφυρας στην ιταλική πόλη Γένοβα προβληματίζει τους αναλυτές για την κατάσταση των υποδομών στη Γερμανία. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Westfälische Nachrichten γράφει: «Το δυστύχημα δεν έβαλε μόνο τέλος στη ζωή πολλών ανθρώπων στη Γένοβα, αλλά άλλαξε δραματικά και εκείνη των οικογενειών και φίλων τους. Αφορά και εμάς. Τους επόμενους μήνες θα περνάμε όλοι με ένα περίεργο συναίσθημα πάνω από μεγάλες και μικρές γέφυρες και θα αισθανόμαστε ανακούφιση όταν – όπως και άλλες αμέτρητες φορές πριν από αυτό – δεν θα συμβαίνει τίποτα. Μόνο το 12% των σχεδόν 40.000 γεφυρών στη Γερμανία βρίσκονται σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση. Σε άλλες τόσες η κατάσταση χαρακτηρίζεται μη ικανοποιητική και σε σχεδόν 800 ανεπαρκής. Ίσως την επόμενη φορά όταν θα περιμένουμε σε μποτιλιάρισμα λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο να μην δυσανασχετούμε, αλλά να χαρούμε που επιτέλους κάτι γίνεται για την ασφάλειά μας».
Για το ίδιο θέμα η Landeszeitung: «Το δράμα της Γένοβας δεν ξέσπασε σε καμία περίπτωση σαν τσουνάμι. Η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Το επιχείρημα περί διαφθοράς στην Ιταλία δεν δικαιολογεί τα πάντα. Διότι και στη Γερμανία οι γέφυρες αποσυντίθενται. Και εδώ οι πολιτικοί προτιμούν να κόβουν κορδέλες σε εγκαίνια νέων δρόμων παρά να συντηρούν παλιούς. Εδώ και χρόνια η Γερμανία αποφεύγει να ασχοληθεί με την κρίση στον τομέα των υποδομών. Τα ποσά δισεκατομμυρίων που θα έπρεπε να επενδυθούν προκαλούν δέος. Οι ψηφοφόροι θα ήταν οργισμένοι λόγω του μποτιλιαρίσματος που θα προκαλούσαν τα εργοτάξια. Τώρα η κλιματική αλλαγή επιβάλλει αλλαγή νοοτροπίας. Οι γέφυρες που χτίστηκαν τη δεκαετία του ’60 δεν είναι κατάλληλες ούτε για τα σημερινά βαριά οχήματα, ούτε για τα σημερινά ακραία καιρικά φαινόμενα. Μπορεί χάρη στους συχνούς ελέγχους να μην είναι πιθανό να συμβούν εδώ τραγωδίες όπως στη Γένοβα, παρ’ όλα αυτά όμως πρέπει να σταματήσει η αναβολή των συντηρήσεων. Διότι μπορεί να δημιουργούν μποτιλιαρίσματα, αλλά αποτρέπουν τραγωδίες».
Διασώστες στον τόπο της τραγωδίας
Το σχόλιο της εφημερίδας Badische Neueste Nachrichten: «Οι σαθρές υποδομές στην Ιταλία ανησυχούν εδώ και καιρό τους ειδικούς του κλάδου. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν από πολλές κυβερνήσεις. Αντί να αναλάβουν τη συντήρηση παμπάλαιων γεφυρών και τούνελ, οι εκάστοτε υπουργοί Μεταφορών και Συγκοινωνιών έλεγαν ότι τα ταμεία είναι άδεια. Με ευκολία καταλόγιζαν τις ευθύνες στο δόγμα λιτότητας των Βρυξελλών προκειμένου να καλύψουν τη δική τους αδράνεια».
Πηγή: Deutsche Welle