Την αποκάλυψη ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι πριν ακόμα υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης έκαναν οι δικηγόροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Η Οζέλ Φελίν είπε συγκεκριμένα ότι «πριν ζητήσουν επίσημα την αποφυλάκιση τους, ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του εισαγγελέα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο».
Ο δικηγόρος Χακάν Γιαλτσιντούγ τόνισε «ήταν έκπληξη για μας το αίτημα του Εισαγγελέα. Όμως μετά διαπιστώσαμε πως σήμερα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες και γι’ αυτό κατατέθηκε το αίτημα του Εισαγγελέα».
Οι λόγοι
Σύμφωνα με τα «Νέα», 3 + 1 λόγοι οδήγησαν στην ξαφνική απελευθέρωση των δύο.
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να έχει τους πάντες απέναντί του. Πιθανότατα επιλέγει να κλείσει κάποια μέτωπα, όπως αυτό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και να κρατήσει ανοιχτά άλλα.
Κάποιοι ερμηνεύουν την κίνηση καλής θέλησης του Ερντογάν ως ένα πρώτο βήμα υποχώρησης σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις και με Ευρώπη και με Αμερική. Είτε λοιπόν ο Ερντογάν κάνει «κωλοτούμπα» κι επιχειρεί προσέγγιση με τη Δύση, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αποφυλακίσεις που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, είτε θέλησε να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ. Ότι δηλαδή απελευθερώνει δύο Ελληνες που αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν κάποιο έγκλημα σε αντίθεση με τον πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία και για συμμετοχή στο δίκτυο των Γκιουλενιστών.
Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν δώσει λίστα με 15 άτομα που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ο πάστορας Μπράνσον, γερμανοί πολίτες κ.λπ.
Εμπειροι αξιωματούχοι πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις επισημαίνουν ως σημαντική την παράμετρο των εκλογών. Θεωρούν ότι μετά την εκλογική νίκη του, ο Ερντογάν δεν είχε πια λόγο να παίξει πολιτικό παιχνίδι με τους δύο Ελληνες.
Μπροστά στην αιφνίδια επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών, εξάλλου, στην αντιπολίτευση υποπτεύονται ότι η αποφυλάκισή τους δεν ήταν χωρίς αντάλλαγμα και συνδέουν την επιστροφή τους με τη βούληση της κυβέρνησης (και την απαίτηση του Ερντογάν) για αλλαγές στην επιλογή μουφτή στη Θράκη. Υπαινιγμούς προς αυτή την κατεύθυνση διατύπωσε ήδη ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο. Πίσω από μια τέτοια αλλαγή πολλοί βλέπουν τον κίνδυνο να ελέγχει η Αγκυρα τους μουφτήδες και να παίζει παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας.