Δεκαεννιά πολίτες της Κολομβίας είναι μεταξύ των 24 νεκρών του τροχαίου που έγινε την Τρίτη κοντά στο Κίτο του Ισημερινού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Κολομβίας.
«Το προξενείο (της Κολομβίας στο Κίτο) εργάστηκε σε συντονισμό με ιατροδικαστικούς και το ληξιαρχείο για να αναγνωριστούν οι θανόντες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Από τους 19 Κολομβιανούς που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο έχουν αναγνωριστεί 14.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξακρίβωσης των ταυτοτήτων όλων των θυμάτων, θα προχωρήσει η επεξεργασία των φακέλων των θανάτων τους και θα γίνουν οι απαραίτητες διατυπώσεις «για τον επαναπατρισμό τους στην Κολομβία», συνέχισε το ΥΠΕΞ.
Εξάλλου, 13 Κολομβιανοί που τραυματίστηκαν, ο ένας από αυτούς ελαφρά, και εισήχθησαν σε διάφορα ιατρικά κέντρα του Ισημερινού είναι όλοι τους «εκτός κινδύνου», διαβεβαίωσε.
Στο μεταξύ 10 πολίτες της χώρας οι οικογένειες των οποίων θεωρούσαν πως είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο που ενεπλάκη στο δυστύχημα αγνοούνται, κατά την ίδια πηγή.
Οι αρχές του Ισημερινού έκαναν λόγο για 22 τραυματίες, ανάμεσά τους πολίτες του Ισημερινού, της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.
Το πρωί της Τρίτης, το τουριστικό λεωφορείο με περίπου 40 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Κολομβιανούς, συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο –με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις από τους τέσσερις επιβαίνοντες σε αυτό το τελευταίο– πριν ανατραπεί και συντριβεί πάνω σε σπίτια στο Παλούγο, περίπου 30 χλμ. από το Κίτο.
Το λεωφορείο, που ανήκει σε μια κολομβιάνικη εταιρεία, είχε αναχωρήσει από τη Νέιβα της Κολομβίας την Τρίτη και κινείτο προς το Κίτο σε αυτοκινητόδρομο υψηλής επικινδυνότητας, με απότομες κατηφόρες και κλειστές στροφές χωρίς ορατότητα.
Το υπουργείο Μεταφορών της Κολομβίας σημείωσε ότι παρότι το λεωφορείο ήταν ελεγμένο πρόσφατα και είχε «τεχνική και μηχανική» πιστοποίηση, η εταιρεία στο οποίο ανήκει δεν είχε άδεια να προσφέρει διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες.
Τα τροχαία είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον Ισημερινό. Κατά μέσον όρο, επτά άνθρωποι σκοτώνονται και περίπου 80 τραυματίζονται κάθε μέρα στη χώρα σε δυστυχήματα αυτού του είδους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Justicia Vial.