Στην ανάγκη οι έλληνες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 αν πιστεύει πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συντελέσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, ο διοικητής της ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι η φοροδιαφυγή είναι το «εθνικό σπορ» των Ελλήνων, και ανθούσε ακόμα και σε εποχές που η φορολογική επιβάρυνση ήταν σαφώς μικρότερη.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ κάλεσε τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους ενώ, όπως είπε, από την πλευρά της η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής
Μεταξύ άλλων ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb πως «η πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ανοίξει πολύ σύντομα. Μέχρι το τέλος του μήνα εκτός απροόπτου θα έχει ανοίξει». Για την καμπάνια “apodixi please” είπε πως «συμμόρφωση δεν φέρνει μόνο ο φορολογικός έλεγχος. Συμμόρφωση φέρνει και η επικοινωνία. Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ξένους επισκέπτες της χώρας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 30 εκατ. Θέλαμε να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματά τους, δηλαδή την χρήση του πλαστικού χρήματος και την έκδοση αποδείξεων η οποία μας βοηθά και εμάς στην συλλογή των εσόδων και βοηθά την χώρα να εισπράξει τους φόρους που είναι ήδη ενσωματωμένοι στην τιμή των προϊόντων που καταναλώνουν» ενώ για τους ελέγχους στα νησιά σημείωσε ότι «η ΑΑΔΕ πάει σε όλα τα νησιά. Φέτος όπως και πέρσι και πρόπερσι, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές με βάση την κίνηση την τουριστική. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πάνω από 55.000 έλεγχοι».
Και, τέλος, για την παραβατικότητα τόνισε ότι «έχουμε δύο διαφορετικές υπηρεσίες οι οποίες προβαίνουν σε ελέγχους. Η μία ομάδα είναι η ομάδα των Δ.Ο.Υ. και η άλλη είναι η υπηρεσία ειδικών ελέγχων. Η υπηρεσία ειδικών ελέγχων καταγράφει την παραβατικότητα έως και 60%, ενώ η ΔΟΥ καταγράφει πάνω από 20%».