Η συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο από άποψη υποχρεώσεων, αλλά αυτή που είχε ανακοινωθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι είναι αρκετά περισσότεροι οι πρόσφυγες που θα φύγουν από αυτούς που ενδέχεται να επιστρέψουν στη χώρα.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε πως η συμφωνία θα επιτρέπει σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να αιτηθούν επανένωση με τις οικογένειές τους που έχουν γίνει δεκτές στην Γερμανία, προσθέτοντας πως «αυτά τα άτομα είναι σαφώς περισσότερα από τους πρόσφυγες που καταγράφηκαν στην χώρα μας και στη συνέχεια κατάφεραν να φτάσουν ως τα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους μήνες».
Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, καθώς αυτό όπως είπε «είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».
«Πρόκειται να συζητήσουμε πλευρές της εφαρμογής του ήδη υφιστάμενου πλαισίου του «Δουβλίνου» που τόσο εμείς όσο και οι Γερμανοί θεωρούμε ανεπαρκές και ότι πρέπει να αλλάξει». έχρι να αλλάξει, ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπό το καθεστώς του Δουβλίνου, συμπλήρωσε.
«Το ουσιώδες είναι ότι θέλουμε συνολική λύση και όχι μπαλώματα στην μεταναστευτική πολιτική. Όχι απλώς να φυλάμε τα σύνορα, όπως επιθυμούν αυτοί που θέλουν την Ευρώπη «φρούριο». Υπάρχει ένα ζήτημα του πώς θα γίνει η κατανομή όσων έρθουν, όπως και ένα ζήτημα του πώς θα βοηθήσει η Ευρώπη με συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα ώστε να μείνουν οι άνθρωποι που σήμερα έρχονται κυνηγημένοι από την φτώχεια» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τι προβλέπει η συμφωνία
H Ελλάδα και η Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση, επισημαίνει με δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις επιμέρους πτυχές της Πολιτικής Συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας-Ισπανίας, που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση που είχαν η Αγγελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πέδρο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες.
Οπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση» [Administrative Arrangement].
Ως προς το περιεχόμενο των επιστολών και της διμερούς «Διοικητικής Διευθέτησης» Γερμανίας-Ελλάδας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει:
1. Στο πλαίσιο των επιστολών:
– Ελλάδα και Γερμανία δηλώνουν ρητά ότι στηρίζουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση.
– Ελλάδα και Γερμανία δεσμεύονται να στηρίξουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επί του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εντός του 2018 επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης.
– Σε περίπτωση κρίσης, η Γερμανία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και να στηρίξει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα μέσω θετικών δράσεων – π.χ. αναπτυξιακών προγραμμάτων – στα πέντε νησιά της Ελλάδας όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
– Η Γερμανία δεσμεύεται για την αποστολή στην Ελλάδα – μέσω EASO -επιπλέον εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων με σκοπό τη στήριξη του συστήματος ασύλου.
2. Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Διευθέτησης» (κείμενο που θα επισυνάπτεται στις επιστολές), συμφωνούνται τα ακόλουθα:
– Η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα, κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από τις 1.7.2017 και μετά. -Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την επιστροφή εφόσον προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας.
– Η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού Δουβλίνου και τις οποίες είχε ως τώρα παγώσει (περί τις 2.000). -Επίσης, δεσμεύεται να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης.
– Οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τη «Διοικητική Διευθέτηση», με δυνατότητα αναθεώρησης, ανά τρίμηνο.