Αποτελεί έναν αγαπημένο μεζέ για πολλούς. Ωστόσο το τηγάνισμα ενός καλαμαριού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτεί τέχνη για να γίνουν τα καλαμαράκια μας τραγανά εξωτερικά με χρυσαφένια κρούστα και γευστικά με μαλακό εσωτερικό.
Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια, κατά προτίμηση φρέσκα
καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε καλά τα καλαμαράκια μας -βγάζοντας εντόσθια, σακουλάκι με μελάνι και κόκκαλο-, κόβουμε, το κεφάλι επάνω από τα μάτια και κρατάμε για το τηγάνισμα το υπόλοιπο κομμάτι. Κόβουμε το σώμα σε ροδέλες πάχους περίπου 1,5-2 εκατοστά. Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε ώστε να φύγουν τα υγρά. Σε μία πλαστική σακούλα βάζουμε το καλαμποκάλευρο και μερικά από τα καλαμαράκια και την κουνάμε ώστε να πάει το αλεύρι παντού. Συνεχίζουμε την διαδικασία για όλα τα καλαμαράκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μας, που πρέπει να είναι αρκετό, ώστε να καλύψει τα καλαμαράκια μας και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε λίγα λίγα για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τα βγάζουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα. Σερβίρουμε ζεστά με λίγο λεμόνι, πατάτες τηγανιτές και την σαλάτα της αρεσκείας μας.