Περισσότεροι από 180.000 επιβάτες, ανάμεσά τους και χιλιάδες τουρίστες, 50.000 Ι.Χ και 3.000 φορτηγά οχήματα, θα απειληθούν με εγκλωβισμό εξαιτίας της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που έχει προκηρυχθεί για τις 3 Σεπτεμβρίου 2018, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Για τον λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, καλούν την ΠΝΟ να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απεργιακής κινητοποίησης, η οποία έχει ως κύριο αίτημά της την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νέα ΣΣΕ, ο ΣΕΕΝ τάσσεται υπέρ της ανανέωσή της με τους ίδιους όρους που περιελάμβανε και η ισχύουσα μέχρι σήμερα σύμβαση.
Σε επιστολή της διοίκησης του Συνδέσμου προς την ΠΝΟ, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, «θα είναι αδύνατον να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού». Τη συγκεκριμένη μέρα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΣΕΕΝ, αναμένεται να διακινηθούν με τα επιβατικά πλοία 180.000 επιβάτες, 50.000 ΙΧ οχήματα και 3.000 φορτηγά. «Λαμβανομένης υπόψη της υψηλής κίνησης της περιόδου, αδυνατούμε να τακτοποιήσουμε μεγάλο αριθμό επιβατών σε άλλες αναχωρήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΕΝ, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι η πρόκληση σοβαρών αλυσιδωτών προβλημάτων και συγκεκριμένα:
* Ο εγκλωβισμός χιλιάδων τουριστών στα νησιά και η αδυναμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις.
* Το πλήθος ακυρώσεων κρατήσεων σε πλοία, ξενοδοχεία και αεροπλάνα.
* Η δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα συνολικά 14 αιτήματα που έχει διατυπώσει η ΠΝΟ, με την από 26 Ιουλίου 2018 απόφασή της για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την 3η Σεπτεμβρίου, «υπάρχουν και ορισμένα τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το ΣΕΕΝ», καθώς όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, αφορούν τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους όλων των κλάδων.
Οι ναυτεργάτες
Πάντως, στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων αναφέρουν ότι η ΠΝΟ δείχνει αμετακίνητη στη στάση της, προσθέτοντας ότι την άλλη Τετάρτη 29 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με κεντρικό θέμα την κλιμάκωση και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων.
«Ο ΣΕΕΝ, ακολουθώντας αθέμιτη τακτική κωλυσιεργίας και αρνούμενος να χορηγήσει αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω ΣΣΕ για επτά συνεχόμενα χρόνια, δήλωσε στην Ομοσπονδία ανερυθρίαστα ότι τα μέλη του “αδυνατούν” να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση, εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές τους θέσεις και οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά τους, σε αδιέξοδο», τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση η ΠNO.
Αντίθετος ο ΣΕΤΕ
Την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ, εξέφρασε με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, μεταξύ άλλων ζητά «να αποφευχθεί ο αποκλεισμός πρόσβασης σε έναν σημαντικό αριθμό τουριστικών προορισμών», δεδομένου ότι το Σεπτέμβριο, αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι από 3 εκατ. ξένοι τουρίστες.
Πρόκειται, τονίζει ο ΣΕΤΕ, για τον τρίτο σημαντικότερο μήνα σε επίπεδο διεθνών αφίξεων για τον ελληνικό προορισμό μετά τον Αύγουστο και τον Ιούλιο και με πολύ υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον Ιούνιο. Eπίσης, σχεδόν το 10% επί του συνόλου των άμεσων τουριστικών εσόδων της χώρας, εισπράττονται τον Σεπτέμβριο.
Αντιδρά και η FEDHATTA
Αντίστοιχη έκκληση απευθύνει και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FEDHATTA) με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού, ζητώντας να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την επίλυση των διαφορών και την ανάκληση της απεργίας της ΠΝΟ.
Συγκεκριμένα η FEDHATTA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι: «Οι κινητοποιήσεις αυτές, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στα λιμάνια όλης της χώρας με μεγάλες καθυστερήσεις, αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων. Η χαοτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί για ακόμα μία φορά, με τουρίστες να χάνουν τις πτήσεις τους ή να καθυστερούν να φτάσουν στον προορισμό τους και να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία, θα οδηγήσει σε δυσφήμηση της χώρας και θα προκαλέσει πλήγμα στον τουρισμό…».
Όπως τονίζεται στην ίδια επιστολή, «θα πρέπει να βρεθεί λύση με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών – τουριστών».