Την άποψή του ότι η χώρα μας μπορούσε να βγει από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα εξέφρασε ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, επισημαίνοντας ότι το κόστος της διάσωσης ήταν τεράστιο. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «πληρώνουμε ακριβά» το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«Φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά την προλάβαμε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη λήξη του προγράμματος – μακάρι να μπορούσαμε. Το κόστος της διάσωσης ήταν τεράστιο: 25% του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία, διαρκής ανασφάλεια» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε κοινή του συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Τιμωρητική διάθεση και απουσία πολιτικής συναίνεσης
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στο τέλος του προγράμματος, πολύ πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος, ενώ απομένουν πολλές αλλαγές που δεν έχουν γίνει. «Η μόνη δικαιολογία είναι πως ήμασταν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Καμία χώρα, κανείς στην ΕΕ δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση – ακόμα και το ΔΝΤ, δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο σε χώρα του ευρώ» είπε.
Το δεύτερο πρόβλημα, τόνισε, «ήταν πως επικράτησε μία τιμωρητική διάθεση απέναντι στον ελληνικό εκτροχιασμό».
Όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκτοξεύσει τις δαπάνες και είχε διπλασιάσει το χρέος, «αλλά εμείς είχαμε δείξει από νωρίς το δρόμο που θα ακολουθούσαμε, είχαμε ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και περιμέναμε να βρούμε μία θετική ανταπόκριση αλληλεγγύης σε αυτή την προσπάθεια, αντί για τιμωρία, που τελικά δυσκόλεψε και τη λύση».
Ωστόσο σε σύγκριση με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, «εμείς δεν βρήκαμε στήριξη από την αντιπολίτευση, δεν υπήρξε συναίνεση στο πολιτικό σύστημα» σημείωσε.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας»
Κληθείς να αποτιμήσει το έργο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο κ. Παπανδρέου είπε πως «πληρώνουμε ακριβά, ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αποφύγαμε τη χρεοκοπία το 2010 για να ξαναβρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015, με capital controls και παρολίγον έξοδο από το ευρώ. Αυτό μας κόστισε σε αξιοπιστία και έφερε επιπλέον δανεισμό, παράταση της ύφεσης κι επομένως περαιτέρω περικοπές».
Πρόσθεσε, δε, πως όταν ο κ. Τσίπρας ευθυγραμμίστηκε, δεν αναγνώρισε την ευκαιρία που είχε μπροστά του για πραγματικές αλλαγές.
«Η δική μου πεποίθηση ήταν πάντα πως η χώρα χρειαζόταν λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, από την οποία και μόνο η εξοικονόμηση πόρων ισούνται με τα έσοδα όλου του ΕΝΦΙΑ» κατέληξε.