Ο φυλακισμένος στην βόρεια Ρωσία Ουκρανός σκηνοθέτης Ολεγκ Σεντσόφ, συμπληρώνει την Τρίτη την 100ή ημέρα απεργίας πείνας, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι από το Κρεμλίνο που να παραπέμπει στην προοπτική απελευθέρωσής του παρά τις δυτικές πιέσεις και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.
Ο 42χρονος σκηνοθέτης, που έχει αντιταχθεί στην προσάρτηση της Κριμαίας, σταμάτησε να τρέφεται στις 14 Μαΐου και διατηρείται στην ζωή χάρις στα συμπληρώματα διατροφής που διοχετεύονται από τις σωφρονιστικές αρχές. Απαιτεί την απελευθέρωση όλων των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων στην Ρωσία.
Παρά το πλήθος των εκκλήσεων συγγραφέων, ηθοποιών και σκηνοθετών του δυτικού κόσμου, η Μόσχα αρνείται να υποχωρήσει στην υπόθεση αυτή, υπενθυμίζοντας την «σοβαρότητα» των κατηγοριών για «τρομοκρατία» που οδήγησαν στην καταδίκη του και επαναλαμβάνοντας ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να ζητήσει απονομή χάριτος για να κερδίσει την ελευθερία του.
Στην Πράγα, Τσέχοι σκηνοθέτες ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν απεργία πείνας μέχρι τις 25 Αυγούστου και καλούν τους συναδέλφους τους να συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον Ολεγκ Σεντσόφ.
Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα Ελευθερία στον Σεντσόφ» ή «Σταματείστε τον Πούτιν».
Ο σκηνοθέτης δεν προτίθεται να σταματήσει την απεργία του, ούτε να ζητήσει από τον Πούτιν απονομή χάριτος, δήλωσε η εξαδέλφη του Νατάλια Κάπλαν στους δημοσιογράφους. «Από ηθικής απόψεως είναι ο ίδιος Ολεγκ. Δεν έχει σπάσει».
Σε συνέντευξή της στο AFP είχε σημάνει συναγερμό: «Ο Ολεγκ χάνει τις ελπίδες του και δεν πιστεύει πια στην απελευθέρωσή του».
«Εχει χαμηλούς σφυγμούς, 40 το λεπτό, παραπονιέται για πόνους στην καρδιά, για γενικευμένη αδυναμία και προσπαθεί να μην σηκώνεται συχνά για να κάνει οικονομία δυνάμεων», έλεγε η Νατάλια Κάπλαν μετά την επιστολή που έλαβε από τον Ουκρανό σκηνοθέτη.
Ο δικηγόρος του τον αποκαλεί «Ουκρανό καμικάζι» και θεωρεί ότι «είναι έτοιμος να πεθάνει». Ωστόσο, ο Ολεγκ Σεντσόφ δέχθηκε εδώ και λίγες εβδομάδες να λάβει τα συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για τους ασθενείς που δεν μπορούν να τραφούν.
Σύμφωνα με την Ζόια Σβέτοβα, ρωσίδα ακτιβίστρια που τον συνάντησε στις 14 Αυγούστου στην φυλακή, ο κρατούμενος στέκεται όρθιος, βλέπει τηλεόραση, γράφει και λαμβάνει πολλές επιστολές.Ο σκηνοθέτης λέει ότι έχει χάσει 17 κιλά, αλλά οι γιατροί της φυλακής κάνουν λόγο για 11 κιλά, δήλωσε η ακτιβίστρια.
Οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν στα μέσα του Αυγούστου ότι μέλη της επιτροπής εποπτείας των φυλακών τον επισκέφθηκαν και ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας του «δεν διατύπωσε παράπονα».
Δυτικές πιέσεις
Το 2015, ο Ολεγκ Σεντσόφ καταδικάσθηκε σε 20ετή κάθειρξη για «τρομοκρατία» και «διακίνηση όπλων» έπειτα από δίκη την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σταλινική» και καταγγέλθηκε από το Κίεβο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.
Οι πρεσβευτές των χωρών της Ομάδας των 7 στο Κίεβο, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων του κόσμου του πολιτισμού απήθυναν έκκληση για την απελευθέρωσή του.
Στις 10 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε από τηλεφώνου «σειρά προτάσεων» στον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να βρεθεί «επειγόντως μία ανθρωπιστική λύση», χωρίς να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας τον Ιούνιο στο ενδεχόμενο «ανταλλαγής κρατουμένων» ανάμεσα στις χώρες τους, χωρίς συνέχεια.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μία απονομή χάριτος μπορεί να γίνει μετά από αίτημα του κρατουμένου, αλλά ο Ολεγκ Σεντσόφ αρνείται να την καταθέσει.
Το Κίεβο απαντά σε αυτό επικαλούμενο το παράδειγμα της ουκρανής πιλότου Νάντια Σαβτσένκο, η οποία είχε φυλακισθεί στην Ρωσία και στην συνέχεια απελευθερώθηκε το 2016 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων χωρίς ποτέ να ζητήσει απονομή χάριτος.
Κατά την διάρκεια μίας από τις σπάνιες παρεμβάσεις του για το θέμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις αρχές Ιουνίου: «Σε ό,τι αφορά αυτόν τον κύριο Σεντσόφ, συνελήφθη στην Κριμαία, όχι για τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες, αλλά για την προετοιμασία επίθεσης».