Άνοδο κατέγραψαν οι τουρκικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ), τα οποία επικαλείται σε ενημέρωσή του το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρατηρείται άνοδος της τουρκικής εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 7,4%, με την αξία αυτών να προσεγγίζει τα 82 δισ. δολάρια. Σε ετησιοποιημένη βάση, οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 9,7% φθάνοντας τα 161,5 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνεται.
Ειδικότερα, με βάση την ίδια ενημέρωση, σημαντική άνοδο στο πρώτο εξάμηνο του έτους (19%) καταγράφουν οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ξεπερνώντας τα 900 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν πλέον σε μερίδιο 1% επί του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών. Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τουρκικού αμυντικού εξοπλισμού απορροφούν οι ΗΠΑ, με περίπου το ένα τρίτο (343 εκατ. δολ.) των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους να καταλήγει σε αυτές, με τη Γερμανία και το Ομμάν να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Άγκυρας, τον Μάιο η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο εξαγωγικός προορισμός με τη μεγαλύτερη άνοδο (46%).
Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ. Η Γερμανία ο κύριος έμπορος αγαθών με την Τουρκία
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η γειτονική μας χώρα είναι ο 6ος μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ για εισαγωγές αγαθών το 2017 (4% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ) και ο 5ος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στην ΕΕ (5% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ).
Η ΕΕ καταγράφει από το 2008 έως το 2017 εμπορικό πλεόνασμα (δηλαδή εξήγαγε περισσότερο απ’ ό, τι εισήγαγε) στο εμπόριο αγαθών. Πέρυσι ανερχόταν στα 15 δισ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Τουρκία κυριαρχούν «μηχανήματα και οχήματα, χημικά και άλλα προϊόντα μεταποίησης». Συνολικά, όλα αυτά τα αγαθά αντιπροσώπευαν το 2017 το 81% των εξαγωγών της ΕΕ προς την Τουρκία. Επισημαίνεται πως τα αυτοκίνητα αποτελούσαν το πλέον εξαγόμενο και πιο εισαγόμενο προϊόν της ΕΕ με την Τουρκία. Στην έκθεση του γραφείου γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα σημειώνεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της τουρκικής οικονομίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Προύσας. Στην ετήσια έκθεση της πρεσβείας το 2017 σημειώνεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της τουρκικής οικονομίας, κατέχοντας τα πρωτεία –επί δώδεκα συνεχή έτη- στις τουρκικές εξαγωγές σε όρους αξίας εξαχθέντων, καλύπτοντας, πλέον, το ένα πέμπτο σχεδόν (18,2%) επί του συνόλου των εξαγωγών. Το 2017 παρήχθησαν 1,695 εκατ. οχήματα εκ των οποίων εξήχθησαν 1,33 εκατ., ήτοι ποσοστό 80%. Η αξία των εξαχθέντων οχημάτων ανήλθε σε 29 δισ. δολάρια, με σημαντικότερη την ΕΕ με ποσοστό που υπερβαίνει το 80% του συνόλου.
Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Γερμανία είναι ο κύριος έμπορος αγαθών με την Τουρκία. Ειδικότερα, το 2017 η Γερμανία (14 δισ. ευρώ) ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών από την Τουρκία και επίσης ο κύριος εξαγωγέας αγαθών (22 δισ. ευρώ).