Ενα σπιτικό σνακ, τα αφράτα τυροπιτάκια, με φύλλο φτιαγμένο με γιαούρτι και τυριά, καταναλώνονται δύο – δύο ως κολατσιό στη δουλειά, αλλά και στο σχολείο.
Υλικά
200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι
1 φλ. τσ. σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κ. γλ. ξύδι
1/2 κ. γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
200 γραμμάρια φέτα
100 γρ. γκούντα
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι
2-3 φέτες πάριζα ψιλοκομμένες (προεραιτικά)
πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το τοποθετούμε σε ένα μπολ, όπου ρίχνουμε και το σπορέλαιο και το τρίβουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μπέκιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το ξύδι και το αλάτι και φτιάχνουμε μια ζύμη, που πρέπει να είναι αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι, ενώ αν δεν πλάθεται ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη κρατάμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Πατάμε την ζύμη με τις παλάμες μας στον πάγκο εργασίας να πλατύνει και τοποθετούμε σε κάθε φύλλο 1 κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση. Κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι και αλείφουμε με το ασπράδι, χτυπημένο με το λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 25΄- 30΄ μέχρι να ροδίσουν.