Ενα ελαφρύ, αλλά και γευστικό πιάτο, με φιλέτα σολομού σοτέ και συνοδευτικό πατατοσαλάτα, με μέλι και μουστάρδα.

Υλικά

Για την πατατοσαλάτα

1 κιλό πατάτες γαλλικές

50 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε λεπτές φέτες

50 γρ. ραπανάκι, σε λεπτές φέτες

80 γρ. φινόκιο σε λεπτές φέτες

20 γρ. κάπαρη, ψιλοκομμένη

μαϊντανός, ψιλοκομμένος

200 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι

Για το σολομό

6 φιλέτα σολομού, 200 γραμμάρια το καθένα

50 γραμμάρια ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ

180 γραμμάρια ελαιόλαδο

100 γρ. ηλιέλαιο

60 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο

20 γρ. μουστάρδα ντιζόν

30 γρ. μουστάρδα με κόκκους

50 γρ. μέλι

50 γρ. νερό

αλάτι

Εκτέλεση

Για την πατατοσαλάτα

Τοποθετούμε τις πατάτες και το ελαιόλαδο σ’ ένα ταψί και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.Ψήνουμε στους 150°C μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν και τις κόβουμε στη μέση. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Για τον σολομό

Αλατίζουμε τα φιλέτα του σολομού και από τις δυο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον σολομό από την πλευρά που δεν έχει πέτσα μέχρι να ροδίσει καλά. Τον γυρνάμε από την άλλη, τον τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τελειώνουμε το μαγείρεμα στον φούρνο στους 150⁰C μέχρι το ψάρι να είναι ψημένο αλλά ζουμερό. Σερβίρουμε με την πατατοσαλάτα και την βινεγκρέτ.

Για τη βινεγκρέτ

Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει αραιώνουμε με νερό.