Με την ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινά τη Δευτέρα το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή μάλιστα και του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, εντός της εβδομάδας.
Η επανεκκίνηση και η αντιστροφή που θέλει να επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας τον αναγκάζει να ρίξει τώρα βάρος στο κόμμα και ακολούθως να ασχοληθεί με την κυβέρνηση.
Ο ανασχηματισμός θα κριθεί επιτυχημένος ή θα πέσει κατευθείαν στον γκρεμό από τρεις παραμέτρους.
Η πρώτη έχει να κάνει με τη θέση του γραμματέα στο κόμμα με τον πρωθυπουργό να θέλει να δείξει ότι θα πάει στις εκλογές με ενισχυμένο και οργανωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό θα πρέπει να το κάνει μόνο με την τοποθέτηση ενός κορυφαίου στελέχους.
Ακούστηκαν ήδη τα ονόματα των κ.κ. Σκουρλέτη, Παππά, Τζανακόπουλου, Φίλη, αλλά μην αποκλείσει κανείς το γεγονός να παραμείνει ο Πάνος Ρήγας ο οποίος διαμηνύει ότι έχει εκλεγεί από το Συνέδριο…
Ο Π. Σκουρλέτης θα μπορούσε να πάει αλλά κάτι οι αντιδράσεις μέσα στο κόμμα προς το πρόσωπό του, κάτι το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρεί ότι αν αναλάβει αυτή τη θέση θα «κοντύνει» πολιτικά και το σενάριο… κάηκε.
Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαλυμένος οργανωτικά σε όλη την Ελλάδα, οπότε όποιος αναλάβει γραμματέας θα πάρει το μεγάλο ρίσκο της αποτυχίας. Αν δηλαδή το κόμμα καταρρεύσει στις εκλογές ο επικεφαλής θα έχει «κάψει» οριστικά το πολιτικό του μέλλον.
Τελευταία ακούστηκε το όνομα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του τελευταίου από το «κάδρο» του κυβερνητικού »Βατερλώ» με τη συνέντευξη – παρωδία μετά την καταστροφή στο Μάτι. Και στην περίπτωση αυτή η μετακίνησή του στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται «ψαλίδισμα» των όποιων φιλοδοξιών μπορεί να έχει, αν και ο Τζανακόπουλος έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού… μέχρι νεωτέρας.
Ακόμη και ο Νίκος Παππάς θα μπορούσε να πάει εφόσον του το ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, όμως οι φιλοδοξίες του είναι για ένα πιο ισχυρό υπουργείο που θα… έχει λεφτά και θα μπορεί ο υπουργός να τα μοιράσει για να φτιάξει το πολιτικό του προφίλ εν όψει της επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τη νέα κυβέρνηση, ποιοι θα πάνε πού στα υπουργεία. Αν ο ανασχηματισμός είναι μικρός και δεν περιλαμβάνει τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομίας τότε απλά θα είναι ανασχηματισμός μικροδιευθετήσεων ή καλύτερα «μπαλώματα» σε μια κουρελού που δεν παίρνει από διόρθωση. Αν μείνουν αμετακίνητοι ο Καμμένος, ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης, ο Σταθάκης, ο Φλαμπουράρης, ο Κοτζιάς τότε για ποιες αλλαγές μπορούμε να μιλάμε;
Και το ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας έχει τη δύναμη να κάνει ριζικό ανασχηματισμό και να έρθει σε ρήξη ακόμη και με κορυφαία στελέχη, που όμως θα βρει απέναντί του την επόμενη ημέρα. Ακόμη και οι διαρροές ότι ο Σπίρτζης αρνείται να μετακινηθεί από το υπουργείο Υποδομών (για το Εσωτερικών) και η διάψευση από τον ίδιο της άρνησης του, δείχνει ότι ο Τσίπρας δεν ελέγχει πλήρως το παιχνίδι.
Οι φήμες ότι θα μετακινήσει τον Παππά σε παραγωγικό υπουργείο δίνουν και παίρνουν, όμως, τον… Ευκλείδη τον ρώτησαν; Κι από την άλλη, ποιος θα πάει στο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο Σκουρλέτης; Σίγουρα όχι ένα στέλεχος εκτός ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει ο πρωθυπουργός να ελέγξει το υπουργείο ενόψει εκλογών.
Στο δε υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ακούγεται ότι θα μετακινηθεί το «πουλέν» του Νίκου Παππά, ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος, για τον οποίον όμως ακούγονται τα χειρότερα ακόμη και μέσα στο υπουργείο, ακόμη και στην ίδια τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Και το ερώτημα είναι αν μπορεί ο Παππάς να επιβάλει στον Τσίπρα για υπουργό τον Κρέτσο…
Χαμός γίνεται δε στο παρασκήνιο και από τις «απαιτήσεις» των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε η μια ζητά τον Δρίτσα στο Εσωτερικών, πότε η άλλη θέλει ενίσχυση της «ομάδας των 53», πότε η τρίτη θέτει βέτο για την αποχώρηση στελεχών.
Στην κοινωνία δίνεται ήδη η αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να λύσει το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού έχοντας δεμένα τα χέρια του και μη μπορώντας να βρει πώς δεν θα δυσαρεστήσει τις ομάδες, τις ομαδούλες και τα στελέχη που «έχουν πάρει αέρα» και βλέπουν τον εαυτό του ως διάδοχο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, η υπενθύμιση Βερναρδάκη ότι ο Τσίπρας είναι μόλις 44 ετών στόχευσε και σε όσους από το χώρο της Αριστεράς βλέπουν ραγδαία κατάρρευση του πρωθυπουργού και αναζήτηση νέου ηγέτη.
Η τρίτη παράμετρος είναι αυτή που αφορά το πώς ο πρωθυπουργός θα κάνει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Διότι αν δεχθεί μια σειρά από αρνήσεις για υπουργικά χαρτοφυλάκια και ο ανασχηματισμός καταλήξει να είναι «ανασχηματισμός Μαριλίζας, Τζουμάκα και και Ραγκούση», τότε είναι σίγουρο ότι θα υποστεί ταπεινωτική ήττα. Και ουσίας και επικοινωνιακά, διότι πρόκειται για πλήρως απαξιωμένα πολιτικά στελέχη που απλά ο Τσίπρας θα τα βγάλει από την πολιτική αφάνεια που έχουν περιπέσει εδώ και πολλά χρόνια.