Περισσότερα από 1000 παιδιά θα μείνουν τη νεά χρονιά εκτός παιδικών σταθμών στο μητροπολιτικό Δήμο της Πάτρας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο προέδρους του Κοινωνικού Οργανισμού στο Δήμο της Πάτρας, Θόδωρος Τουλγαρίδης.
Ο κ. Τουλγαρίδης σε σχετικό του άρθρο αναφέρει τα εξής:
Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θα μείνουν την ερχόμενη χρονιά περισσότερα παιδιά του Δήμου μας, από ότι πέρσι, εκτός αυτών των δομών.
Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν από δημότες του Δήμου μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, συνολικά 3.291 αιτήσεις, 517 περισσότερες, συγκριτικά με πέρσι. Εγκρίθηκαν κατ’αρχήν και δόθηκαν τα αντίστοιχα voucher σε 2.101 παιδιά. Απορρίφτηκαν 1.190 αιτήσεις παιδιών ή το 36% από εκείνα, που έκαναν αίτηση!
Δόθηκαν, σε ορισμένες κατηγορίες, voucher περισσότερα από τις δηλωμένες στην ΕΕΤΑΑ, προσφερόμενες θέσεις (δημοτικές και ιδιωτικές). Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά δεν θα μπουν σε κάποια δομή και θα μείνουν στην κυριολεξία, με την κάρτα έγκρισης (voucher) στο χέρι. Ενώ για νήπια, για παράδειγμα, εγκρίθηκαν πολύ λιγότερες θέσεις από τις υπάρχουσες, προσφερόμενες θέσεις.
Επιπλέον στους δημοτικούς μας βρεφονηπιακούς σταθμούς έγιναν 1.320 αιτήσεις, κυρίως από γονείς, που δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Έτσι με βάση το σύνολο των αιτήσεων και των υπαρχουσών, προσφερόμενων θέσεων συνολικά στο δημόσιο-δημοτικό και ιδιωτικό τομέα και δεδομένου ότι, περισσότερες οικογένειες, συγκριτικά με παλιότερα, αδυνατούν οικονομικά να καλύψουν τα τροφεία ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, προβλέπεται ότι, θα αποκλειστούν την ερχόμενη χρονιά, από τις παραπάνω κοινωνικές δομές, περισσότερα από 1000 παιδιά.
Με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ε.Ε., τις οποίες υλοποιεί κατά γράμμα και η σημερινή κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στη δομή, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο. Η αλλαγή αυτή ενίσχυσε και στο δήμο μας τις ιδιωτικές δομές σε βάρος των δημόσιων, δημοτικών δομών. Έδωσε τη δυνατότητα στις ιδιωτικές δομές να επιλέξουν ποια παιδιά θα πάρουν, αλλά επίσης να δελεάσουν ή ακόμη και να εκβιάσουν γονείς υποσχόμενοι αμφιλεγόμενες επιπλέον υπηρεσίες.
Είναι γεγονός ότι, κάθε χρόνο αυξάνονται οι ανάγκες των νέων ζευγαριών, τις οποίες το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν καλύπτει, ούτε οι υπάρχουσες δημόσιες, δημοτικές δομές. Μάλιστα φέτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΕΤΑΑ, το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων είναι κατά 5% μικρότερο από το περσινό!
Επειδή πέρσι περισσότερα αναλογικά βρέφη από ότι νήπια έμειναν εκτός δομών, δημιουργήσαμε στο δήμο μας και στον κοινωνικό οργανισμό, τον τελευταίο χρόνο, πέντε νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να καλύψουμε φέτος κάποιες από τις αιτήσεις, που δεν ικανοποιήθηκαν, επιπλέον των 250 περίπου νέων θέσεων, που δημιουργήσαμε από την ημέρα, που αναλάβαμε τον δήμο της Πάτρας, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια!
Αυτά όμως δεν αρκούν! Πάλι πολλά παιδιά, περισσότερα από πέρσι, δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση σε κάποια δομή, ιδιωτική ή δημοτική, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Άλλα, για να εγγραφούν σε κάποια ιδιωτική δομή, θα πρέπει οι γονείς τους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη! Όσοι δεν έχουν θα αγωνιούν, για το που θα αφήσουν το παιδί τους!
Από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν εξαιρούνται ούτε η φροντίδα και η αγωγή των παιδιών!
Ευθύνονται για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιείται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την παντελή έλλειψη εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, τα πολυάριθμα τμήματα, τα συνολικότερα προβλήματα της Εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση των δήμων, γι’ αυτές τις κοινωνικές παροχές, τη μη μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή τους απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την αποσπασματική αντιμετώπισή τους μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που έχουν ημερομηνία λήξης.
Ως Δήμος διεκδικούμε:
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Όλα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό.