Υπέρ των ανοιγμάτων και των συμμαχιών, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με βάση πραγματικές συγκλίσεις τάσσεται ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Με δεδομένο ότι η χώρα μπαίνει σταδιακά όλο και περισσότερο σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναζητήσει ψηφοφόρους και ερίσματα στην κοινωνία, ο κ. Σκουρλέτης Στην πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα του κόμματος, «Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι «ο χώρος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώκει έναν διάλογο προγραμματικό και ουσίας με όμορους πολιτικά χώρους. Δεν ξέρω αν μπορούμε να τους ορίσουμε όπως παλιά, βάζοντας ετικέτες όπως της “κεντροαριστεράς”, της “σοσιαλδημοκρατίας”. Και αυτοί οι χώροι βρίσκονται σε μία μετάβαση και μετάλλαξη, μεγάλα κομμάτια τους κοιτούν είτε από εδώ είτε από εκεί. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται ανοίγματα και συμμαχίες και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Δεν θα πρέπει να τις φοβηθούμε, αντίθετα πρέπει να τις επιδιώξουμε, αλλά προφανώς σε μία στέρεη προγραμματική βάση, με τον αντίστοιχο πολιτικό προσανατολισμό».
Και, συνεχίζοντας, «είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για συμμαχίες μιλάμε πάντοτε στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτές έχουν πάντοτε και μία αναφορά σε άλλα στοιχεία, στο πώς προσεγγίζει κανείς όχι μόνο τα θέματα άμεσης κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά και πώς βλέπει τα δικαιώματα, τις διεθνείς σχέσεις, την συνύπαρξη των λαών, τα διεθνή ζητήματα. Κατά συνέπεια, υπό το φως αυτών των δεδομένων προφανώς θα επανακαθορίσουμε και προσεγγίσουμε και τις μέχρι τώρα συμμαχίες μας. Είναι μία φυσιολογικοποίηση της πολιτικής ζωής».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγονταςότι ασκκεί «λυσσαλέα, ισοπεδωτική κριτική» και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να αρκεστούμε να απαντούμε στο ίδιο ύφος, αλλά με θετικό τρόπο να απαντήσουμε στα προβλήματα της συγκυρίας. Δεν έχουμε πια το άλλοθι της εφαρμογής ενός σκληρού μνημονιακού προγράμματος, σήμερα πρέπει κι εμείς να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και κυρίως να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις βασικές ανάγκες του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, των πιο αδύνατων, των μικρομεσαίων, των μικροεπιχειρηματιών, της μεγάλης πλειοψηφίας που υπέστη τις επιπτώσεις των μνημονίων».
Το επόμενο διάστημα όμως, «κυρίως -και δεν είναι υπεραισιόδοξο- μπαίνουν οι βάσεις για την επόμενη περίοδο. Τώρα πια θα αναδειχθεί η προγραμματική αντιπαράθεση σε ένα άλλο πεδίο. Από την μία θα έχουμε μία πρόταση που θα έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής μέριμνας, ένα πιο έντονο κοινωνικό πρόσημο, που θα προσπαθεί να βάλει κανόνες στην ανοιχτή αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, τον τομέα των επενδύσεων. Από την άλλη, την πρόταση της ΝΔ, που θέλει να προσεγγίζει την εκπαίδευση ως διαδικασία εμπορευματική, συναλλαγής ανάμεσα στους πελάτες μαθητές ή φοιτητές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Που θέλει εμπόρευμα την Υγεία, που θέλει να συρρικνώσει το ίδιο το κράτος, το κοινωνικό κράτος», ήταν η άποψη του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτές είναι μεγάλες διαφορές, παραπέμπουν σε μεγάλες προγραμματικές συγκρούσεις. Έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον η επόμενη περίοδος», όπως προέβλεψε.
Για τις ευρωεκλογές ανέφερε, «γίνονται σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μεταβατική συγκυρία, συνολικά για την Ευρώπη, που ζει μέσα σε μεγάλες αντιφάσεις, με θετικά και αρνητικά φαινόμενα για τις στρατηγικές της επιλογές, με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται, με μεγάλα διλήμματα για την από εδώ και πέρα πορεία της». Ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο μέχρι τούδε αρμόδιος υπουργός δήλωσε: για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και με νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες πιο ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα τοπικά πράγματα.
Για τη σχέση κόμματος-κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «είναι αμφίδρομη η σχέση ενός κόμματος και μίας κυβέρνησης που συνδέεται με αυτό, που στηρίζεται στις δυνάμεις του κόμματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το κόμμα έχει ανάγκη να κατανοήσει πώς μία ιδεολογική, προγραμματική, πολιτική πλατφόρμα όταν μπαίνει στο πεδίο της καθημερινής κυβερνητικής πρακτικής και εφαρμογής θα συνδεθεί με την πραγματικότητα. Εμείς, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήμασταν ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς και είχαμε την “πολυτέλεια” να λέμε και πράγματα που σε πολλές περιπτώσεις απείχαν από τις συνθήκες και τους διαμορφωμένους κοινωνικούς συσχετισμούς σε διάφορα θέματα, το καταλάβαμε πάρα πολύ έντονα».
«Από την άλλη, μία κυβέρνηση που δεν “γειώνεται” μέσα από ένα ισχυρό, λαϊκό, μαζικό και δημοκρατικό κόμμα, κινδυνεύει να γίνει ανερμάτιστη, να χάσει την πυξίδα της», πρόσθεσε.
Τέλος ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το κόμμα «οφείλει να έχει το δικό του ειδικό πολιτικό βάρος στην διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων του χώρου μας».