Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά της στην παράκληση της δημοτικής αρχής, που έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη αποσυμφόρησης της δομής, η οποία δεν είναι σε θέση να δεχτεί περισσότερα από 3.100 άτομα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, κάνει λόγο για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργείου, και αναφέρει ότι οι αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, «παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση».
Στην επιστολή ο δήμαρχος Λέσβου, επαναφέρει το κρίσιμης σημασίας προσφυγικό ζήτημα επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, καθώς οι αιτούντες άσυλο ξεπέρασαν τους 10.000.
Ολόκληρη η επιστολή προς τον Δημήτρη Βίτσα:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω και να επανέλθω στο κρίσιμης σημασίας ζήτημα, που αφορά την τοπική διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση της Λέσβου. Η αποσυμφόρηση της Λέσβου εξαγγέλθηκε από εσάς τον ίδιο κατά το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα μάλιστα τα τέλη Σεπτεμβρίου.
»Όπως φυσικά θα γνωρίζετε την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση. Τόσο η δική μου ανησυχία όσο και της τοπικής κοινωνίας εντείνεται βλέποντας τα χρονικά περιθώρια που εσείς θέσατε να εξαντλούνται και αντί της μείωσης του αριθμού των αιτούντων άσυλο να βλέπουμε καθημερινά την κατακόρυφη αύξησή του.
»Η ανησυχία και ο φόβος των κατοίκων εντείνεται μάλιστα και από διάφορους επιτήδειους, που καθημερινά διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για δήθεν νέα κέντρα φιλοξενίας, τις οποίες οφείλει το Υπουργείο να διαψεύδει άμεσα. Σας υπενθυμίζω ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε νέα δομή. Όσο λοιπόν η αποσυμφόρηση δεν γίνεται πράξη, τόσο περισσότερο θα απειλείται η διατάραξη της ισορροπίας της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Η αυξανόμενη παραβατικότητα εξαντλεί ακόμα περισσότερο την υπομονή της τοπικής κοινωνίας, που βρίσκεται ήδη στα όρια της.
»Κρίνοντας αποκλειστικά από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κ.Υ.Τ Μόριας και από τη δική σας δέσμευση για αποσυμφόρηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. Μάλιστα εάν αυτή η προσπάθεια αποσυμφόρησης συμπέσει με την συνήθη αύξηση των ροών του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου τότε υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει καν αισθητή η διαφορά.
»Έχοντας, ξεπεράσει πλέον τους 10.000 αιτούντες άσυλο, θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των ροών. Ευελπιστώ ότι η υπόσχεσή σας δεν θα μπει μαζί με τις υπόλοιπες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν ακούσει οι συμπολίτες μας τόσο από Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από προκατόχους σας».
Οι άθλιες συνθήκες στη Μόρια
Δεν είναι ωστόσο μόνο ο αριθμός των προσφύγων το μοναδικό πρόβλημα στο κέντρο φιλοξενίας.
Η μακριά αναμονή των προσφύγων για μια απάντηση της κυβέρνησης ή έστω μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας της Μόριας, σε συνδυασμό με την ήδη τραυματική ψυχολογική τους κατάσταση, έχει κάνει τις συνθήκες για αυτούς δυσμενείς.
Σύμφωνα μάλιστα και με πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας έχει γίνει ακόμα και επικίνδυνη για τους πρόσφυγες, με τις συνθήκες να περιγράφονται ακόμα και «αποκρουστικές».
Μητέρες κρατάνε ξύπνια τα παιδιά τους σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας ακόμη καβγάς, ώστε να είναι σε «εντιμότητα να φύγουν από το καμπ».
Στο ρεπορτάζ μάλιστα συγκλονίζει η αποκάλυψη ότι παιδιά ακόμα και 10 ετών έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Η βία στη Μόρια είναι τόσο ανεξέλεγκτη που ένας πρόσφυγας μάλιστα δήλωσε ότι «είναι όπως στη Συρία, ίσως και ακόμη χειρότερα. Ακούμε για υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων».
Μάλιστα δημοσιογράφος της Telegraph, σε ένα ρεπορτάζ του οποίου οι αποκαλύψεις δε γίνεται να αγνοηθούν, σε μια συζήτηση του με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μόρια, αναφέρεται ότι οι ίδιοι διερωτώνται αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπίμως δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς ώστε να αποτρέψει την έλευση και άλλων ατόμων στα ελληνικά νησιά.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βίτσας είχε παραδεχτεί ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι «περιμένουν πολλούς» μήνες. «Στόχος μας είναι, κανείς, ακόμη και ο πρόσφυγας που θα φτάσει αύριο το πρωί να μην παραμένει στα νησιά παραπάνω από 90 μέρες» είχε δηλώσει τον Μάιο ο υπουργός. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα οι υποσχέσεις αυτές φαίνεται πως ξεχάστηκαν γρήγορα.