Ο μικρός σας που ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να πάει για πρώτη φορά στο Δημοτικό σας έχει… ζαλίσει με την σχολική τσάντα που θέλει να του αγοράσετε, με τον αγαπημένο του ήρωα. Μην βιαστείτε. Πριν αγοράσετε σχολική τσάντα καλό είναι να ενημερωθείτε για όσα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην επιβαρυνθεί η σπονδυλική στήλη του παιδιού σας, και όχι μόνο.
Κατάλληλη τσάντα για ένα παιδί είναι αυτή που ταιριάζει στον σωματότυπό του, στην ηλικία του, στο επίπεδο ανάπτυξης και στις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις και ανάγκες του. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι αρκετό ένα μικρό σακίδιο, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τροχήλατη τσάντα, για να μεταφέρουν περισσότερα βιβλία.
Για τον μικρό σας καλύτερη επιλογή είναι αυτή που φοριέται στην πλάτη, διαθέτει έναν εύκαμπτο σκελετό και ιδανικά δένει και στη μέση για να μοιράζεται το βάρος της, αντί να επιβαρύνει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη.
Φροντίστε ώστε τα λουριά της να είναι ρυθμιζόμενα ανάλογα με το ύψος του παιδιού. Θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε μια υφασμάτινη τσάντα γιατί είναι πιο ελαφριά σε σχέση με την δερμάτινη.
Ετσι ή αλλιώς κατά την αγορά λάβετε υπόψιν το βάρος της γεμάτης τσάντας, καθώς δεν πρέπει να ζυγίζει παραπάνω από το 10% του βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί του δημοτικού που ζυγίζει 30 κιλά πρέπει να σηκώνει λιγότερο από 3 κιλά στη σχολική του τσάντα.
Διαλέξτε μια τσάντα με σκληρή επένδυση καθώς τα λουριά με ενίσχυση τα εμποδίζουν από το να μπαίνουν βαθιά στον ώμο, την πλάτη και το λαιμό του παιδιού.
Φροντίσετε η τσάντα να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά, αδιάβροχα υφάσματα και κυρίως να έχει εσωτερικές τσέπες και ξεχωριστούς χώρους για να τοποθετούνται τα σχολικά είδη, γιατί παίζει ρόλο για τη μέση η σωστή τοποθέτηση του περιεχομένου. Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού και τα ελαφρύτερα μακριά απ’ αυτήν.
Θυμηθείτε να ρωτήσετε το παιδί σας εάν δυσκολεύεται ή πονά κατά τη μεταφορά της τσάντας λόγω του βάρους της. Καλή σχολική χρονιά.