«Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε αν δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Θα προτιμούσα να ήμασταν συνεπείς από την αρχή, πάρα να βάζουμε το μέτρο να επιβάλουμε υπερφορολογήσεις και υπερπλεονάσματα» τόνισε ο τέως επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και καθηγητής Οικονομικών, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
«Xρειάζονται προσεκτικά βήματα αν γίνει κάτι με τις συντάξεις να το δούμε, να το υλοποιήσουμε χωρίς να το συζητάμε, γιατί όταν το συζητάμε μας ακούν οι αγορές, μας αξιολογούν, κρίνουν τι έχουμε πει πριν και μετά και είναι εκδικητικές, ανεβάζουν τα επιτόκια» σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε:
«Το έλλειμμα λόγων- πράξης παραμένει, και σε αυτό οφείλεται η υψηλή απόδοση του δεκαετούς ομολόγου. Οι αγορές φοβούνται το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν υπάρχει αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική μας, μας βλέπουν με καχυποψία θεωρούν ότι το “δώσ’ τα όλα” μπορεί να επαναληφθεί». «Υπήρξαν λάθη στον τρόπο που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια» τόνισε πάντως.
«Χρειάζεται έμφαση στην ανάπτυξη, στο ΑΕΠ, οι φόροι και οι εισφορές πρέπει να μειωθούν. Γιατί να μην έχουμε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδιωτικά ιδρύματα όπως στην Κύπρο που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ;» διερωτήθηκε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τέως επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, «η Τουρκία αναγκαστικά θα καταφύγει στο ΔΝΤ».
«Η συζήτηση για το εάν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων είναι πρόωρη» διεμήνυσε στο μεταξύ την Παρασκευή ευρωπαίος αξιωματούχος βάζοντας φρένο στην κυβερνητική ρητορική για το θέμα. Σημείωσε δε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην επικείμενη πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, και όχι στο επόμενο Eurogroup.
Για τα εργασιακά η κοινοτική πηγή τόνισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά δε πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο κ.Λιαργκόβας συνέστησε τέλος προσοχή στα δημοσιονομικά, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν μπορεί να μην απαιτούνται μέτρα, ωστόσο ο οικονομικός κύκλος μπορεί να αλλάξει.