Νέα βόμβα για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, έριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις εγγράφου της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που καταδεικνύει πως η ΠΓΔΜ φαινόταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008 με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, όπως και έγινε στην συμφωνία των Πρεσπών, ήρθε να βάλει εκ νέου φωτιές με δηλώσεις του.
«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι δια παντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο. Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε πως η επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό μέσω του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου συνιστά ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ.
Εκτίμησε πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους και θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας».
Το Σάββατο μεταβαίνει στα Σκόπια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Οι νέες αυτές δηλώσεις, η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος αλλά και οι πρόσφατες αναφορές του Ν. Ντιμιτρόφ φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί στην Αθήνα επιμένουν ότι η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» είναι καλή αν και στη γειτονική χώρα έχουν εξαλείψει τον προσδιορισμό και μιλούν μόνο για «Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο.
«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.