«Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχουν εισέλθει οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κόντρα στις αντιξοότητες συνέχισαν να κινούνται σε υψηλές ταχύτητες και στο πρώτο εξάμηνο του 2018» όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% και ανήλθαν σε 16,2 δισ. ευρώ από 14,0 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 10,81 δισ. ευρώ από 9,58 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,23 δισ. ευρώ ή κατά 12,8%.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 1,12 δισ. ευρώ ή κατά 10%, στα 10,05 δισ. ευρώ από 11,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 7,88 δισ. ευρώ από 9,57δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ, ή κατά -17,7%. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς βασικός στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός του εμπορικού ισοζυγίου.
Κατά το ίδιο διάστημα, οι Έλληνες εξαγωγείς ενίσχυσαν την παρουσία τους σε παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες απορροφούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ελληνικών προϊόντων που κατευθύνονται στο εξωτερικό ενώ διεύρυναν το αποτύπωμά τους, σε νέες και πολλά υποσχόμενες οικονομίες, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.
Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ήταν στην 4η θέση. Ακολουθεί η Γερμανία και στη συνέχεια η Κύπρος που υποχώρησαν κατά μία θέση (ήταν 2η και 3η αντίστοιχα το 2017).
Η Βουλγαρία και ο Λίβανος παρέμειναν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, ενώ στην 7η ανέβηκαν οι ΗΠΑ (με άνοδο κατά μία θέση) και στην 8η το Ηνωμένο Βασίλειο με υποχώρηση μίας θέσης. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνει η Ισπανία στην 9η (από 12η θέση) και η Αίγυπτος στην 10η θέση -μία παραπάνω από το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι Ελληνικές εξαγωγές κράτησαν ψηλά τη σημαία της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, και απέδειξαν πως μπορούν επάξια να ηγηθούν της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι: «Το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να έχει στον πυρήνα του την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Πρέπει όλη η παραγωγική μηχανή να στρέφεται γύρω από αυτές. Εξάλλου, οι εξαγωγές απέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να στηριχθούν τώρα οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσα από την άρση των αντικινήτρων που εμποδίζει το έργο τους και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους.
Παρεμβάσεις χρειάζονται κατά προτεραιότητα στο μέτωπο της υπερφορολόγησης, των ασφαλιστικών εισφορών και της έλλειψης χρηματοδότησης, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός συνόρων.
Η εξάλειψη των αντικινήτρων θα οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των νέων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της τομέα. Κομβικής σημασίας είναι και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».
Ήδη, όπως αναφέρεται, παρ’ όλα τα προβλήματα οι ελληνικές εμπορευματικές εξαγωγές αναμένεται να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τον ρυθμό μεταβολής που σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ ανάλογες αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν και για το επόμενο έτος 2019.
Με βάση τις προβλέψεις του ΠΣΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 8% – 10% το 2018. Αυτό σημαίνει , κατά το σύνδεσμο, πως οδεύουμε προς νέο ιστορικό ρεκόρ.
Οι προβλέψεις αυτές όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, βασίζονται στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 προβλέπεται να κυμανθεί σε 2,23% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), 2,55% στον ΟΟΣΑ και 3,82% στον Κόσμο.