Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τη θεσμοθέτησή της έως σήμερα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, να κάνουν εφ’ όλης της ύλης απολογισμούς και κριτική και ενίοτε να μοιράζουν και «δώρα» -ιδιαίτερα τις ξένοιαστες εποχές προ μνημονίων και αυστηρής Επιτροπείας-, τα συνδικάτα να διατυπώνουν τα αιτήματά τους και να διαμαρτύρονται για τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Η φετινή 83η ΔΕΘ (8–16 Σεπτεμβρίου 2018) αποκτά όμως και ξεχωριστό ενδιαφέρον για σειρά λόγων.
Πρώτον, είναι -τύποις- η πρώτη μεταμνημονιακή Έκθεση, μετά από οκτώ εφιαλτικά χρόνια και ούτως ή άλλως -ακόμη δηλαδή και αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογικό κλίμα- τουλάχιστον η κυβέρνηση έπρεπε να καταστήσει αισθητή τη διαφορά αυτής της ΔΕΘ από τις προηγούμενες επτά, προφανώς μέσα από μια «νικητήρια» ομιλία του πρωθυπουργού που θα κατέληγε στο μοίρασμα τουλάχιστον ενός «αναμνηστικού δώρου» στους πολίτες για να θυμούνται το ιστορικό αυτό έτος της «απελευθέρωσης» από τα μνημονιακά δεσμά. Μια ομιλία προφανώς που θα κινείται στη γραμμή της απέλπιδας προσπάθειας να διασώσει ό,τι απέμεινε από το αριστερό, προοδευτικό, κοινωνικό προφίλ του. Ενα προφίλ που τσαλακώθηκε -με τη θέλησή του βεβαίως- στα χρόνια μετά τον συμβιβασμό που ακολούθησε το καταστροφικό εξάμηνο του 2015.
Δεύτερον, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν να σημάνουν από το βήμα της, την έναρξη του «προεκλογικού πολέμου», παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει πως το χρονικό πλαίσιο των επόμενων εκλογών δεν αλλάζει.
Τρίτον, τα συνδικάτα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων δηλώνουν αποφασισμένα να εξαντλήσουν τα περιθώρια για ανάκτηση δικαιωμάτων που χάθηκαν μέσα από δυναμικές πορείες και κινητοποιήσεις.
Την ίδια ώρα, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που διαφοροποιεί τη φετινή ΔΕΘ, οι οργανώσεις που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών προετοιμάζουν εδώ και καιρό τις διαμαρτυρίες τους. Και κάποιοι φοβούνται ότι εκεί θα κριθεί φέτος η «μάχη» καθώς τα πράγματα έχουν οξυνθεί μετά τις προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων που μιλούν για «Μακεδονία» και ξεχνούν το «Βόρεια» και των αποκαλύψεων από τα Wikileaks.
Στοιχείο όμως που διαφοροποιεί τη φετινή ΔΕΘ είναι και το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν.
Τούτων δοθέντων πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από τον ίδιο τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, που υπόσχεται την καλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων πολλών ετών, με αιχμή του δόρατος την επιστροφή των ΗΠΑ ως «τιμώμενη χώρα» και με πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, υπ’ ατμόν είναι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, τα συνδικάτα, αλλά και οι οργανώσεις που ετοιμάζονται να ξαναφωνάξουν «η Μακεδονία είναι μία, είναι μόνο η ελληνική και είναι δικιά μας».
Φασούλι, φασούλι ψάχνουν για να γεμίσει το σακούλι
Τα επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προετοιμάσουν την παρουσία των δύο αρχηγών των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη, τις επαφές τους με τους παραγωγικούς φορείς, τις βόλτες στην πόλη για να έρθουν κοντά στους πολίτες, κτλ.
Αν και το δυσκολότερο εγχείρημα το έχουν αναλάβει όσοι ετοιμάζουν τις ομιλίες των δύο αρχηγών αφού φέτος τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν είναι πολλά.
Πρέπει να είναι εμπνευσμένες, να δημιουργούν συναισθηματική φόρτιση, να πείθουν για την ειλικρίνεια και τον ορθολογισμό τους, να καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας πάνω σε νέες βάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ ξανά από μνημόνια, αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του σχεδίου έναντι του αντίστοιχου του «αντιπάλου», να ασκούν δριμεία κριτική στον «αντίπαλο» αποδομώντας πλήρως τα επιχειρήματα και το πρόγραμμά του, χωρίς όμως να δείχνουν πρόθεση πόλωσης και διάθεση επιστροφής της Ελλάδας σε διχαστικά διλήμματα και μετεμφυλιακό κλίμα.
Και η αποστολή τους δεν τελειώνει εδώ: πρέπει να γεμίσουν με παροχές και «δώρα» το καλάθι που θα ανοίξουν οι δύο ηγέτες στο τέλος της ομιλίας τους, πιάνοντας ουσιαστικά «γυμνό καλώδιο με βρεγμένα χέρια», αφού οι δανειστές δεν έχουν μιλήσει ακόμη.
Οι πιστωτές-ελεγκτές θα έρθουν για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο την εβδομάδα 10-16 Σεπτεμβρίου και μετά θα βγάλουν τις δικές τους …ομιλίες. Και ένα δικό τους «όχι» μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Οπότε οι δύο αρχηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι και κυρίως για το πότε το τάζουν, ώστε το ακροατήριο να χαρεί, οι δανειστές να μην οργιστούν και οι ίδιοι να μην εκτεθούν.
Τη δυσκολία αυτής της πραγματικά επικίνδυνης αποστολής αυξάνει για τον λογογράφο του Αλέξη Τσίπρα, η παροχολογία στην οποία επιδίδεται από τις 21 Αυγούστου και μετά η κυβέρνηση, με την σκυτάλη να παίρνει τελευταίος ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες για διάσωση των συντάξεων από τις περικοπές του 2019, για φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις, για εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα, για επιδόματα για την στήριξη των πιο αδύναμων, για αύξηση του κατώτατου μισθού, για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέχρι και για νέα ρύθμιση οφειλών πολιτών για χρέη σε εφορίες.
Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα ούτε για τον λογογράφο της ΝΔ, αφού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο «άθλιο παιχνίδι λαϊκισμού» και στην παροχολογία, όσο πλησιάζουμε προς τη ΔΕΘ και φοροελαφρύνσεις υπόσχεται, και γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, και αυξήσεις του αφορολόγητου για κάθε παιδί, και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές σε αγρότες και επιχειρήσεις, και αύξηση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε αναμένεται εκτός και εκτός συνόρων και η πρόταση του για το νέο Ασφαλιστικό, μετά την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
«Θέλουμε πίσω τις ζωές μας» θα φωνάξουν τα συνδικάτα
Εκτός από τα συλλαλητήρια για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσης «κλασικά» συλλαλητήρια και πορείες:
- της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, με ώρα και τόπο συγκέντρωσης στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου και με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε τώρα πίσω τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τις ζωές μας».
- του ΠΑΜΕ, με ώρα και τόπο συγκέντρωσης στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
- Στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, επίσης στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας και κάποιων πρωτοβάθμιων συνδικάτων.
- Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και θα ακολουθήσει επίσης πορεία.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ θα έχουν τριήμερες δράσεις πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του Ε.Κ.Θ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Β. Ελλάδος, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ, ενώ την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 11:30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τη ΓΣΕΕ με θέμα: «Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Προσαρμογής» και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 10:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με θέμα: «Αναπτυξιακές Προκλήσεις και η Αγορά Εργασίας», το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσίαση της μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για α) «Τις Αναπτυξιακές Προκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και β) «Την παρουσίαση Δεικτών Εκτίμησης της κατάστασης και του κλίματος στην Αγορά Εργασίας στην Ελλάδα».