Τον στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα – εκτός της Σούδας και του αεροδρομίου της Λάρισας – όχι όμως μεγάλες βάσεις ανέδειξε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Σε κείμενο που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και αναδημοσιεύει και η ιστοσελίδα του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ(υπό τον τίτλο “Dunfornd get Greek view of regional challenges”) υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Στρατηγού Ντάνφορντ στην Αθήνα. Οι αμερικανοί μεταφέρουν δηλαδή τι είπε ο Αρχηγός στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στην Ελλάδα για το τετ α τετ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Συγκεκριμένα ο Στρατηγός Ντάνφορντ ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Εάν κοιτάξετε τη γεωγραφία και κοιτάξετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, και κοιτάξετε τις πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», σημείωσε.

Η Ελλάδα συνορεύει βόρεια με τα Βαλκάνια, ανατολικά με τη Μέση Ανατολή και νότια με τη Λιβύη και την υπόλοιπη Αφρική. «Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μοιράστηκε μαζί μου κάποιες σκέψεις για την περιοχή και πραγματικά αυτή η οπτική των Ελλήνων που έχουν μία περιφερειακή άποψη για την περιοχή με ωφέλησε».

Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής, δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι στο καλύτερο επίπεδο εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε ο Τζόζεφ Ντάνφορντ στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν επιβεβαιώνοντας τη νέα περίοδο ιδιαίτερα θερμών ελληνοαμερικανικών σχέσεων που έχει ξεκινήσει.

Επέκταση πρόσβασης των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Οι Έλληνες είναι ανοιχτή στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σημείωσε στους αμερικανούς δημοσιογράφους ο Τζόζεφ Ντάνφονρτ.

Ο Στρατηγός Ντάνφορντ τόνισε ακόμη πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη παροχή περαιτέρω χρήσης και πρόσβασης των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αυτή η πρόσβαση, ανέφερε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ αλλά και για τον εξοπλισμό τους για τις ανάγκες επιχειρήσεων.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στους αμερικανούς δημοσιογράφους που ήταν μαζί του στο ταξίδι του στην Αθήνα «έχουμε εκμεταλλευτεί τη βάση της Σούδας. Πρόκειται για μία νευραλγικής σημασίας υποδομή στην περιοχή. Και η Ελλάδα είναι επίσης ανοιχτή να μας επεκτείνει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεών μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις μονάδες του αμερικανικού στρατού που εκπαιδεύονται με ελικόπτερα».

Αμερικανοί: «Δεν ψάχνουμε μεγάλες βάσεις»

Στο ενημερωτικό κείμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για την επίσκεψή του στην Αθήνα επισημαίνεται πως τόσο ο Στρατηγός όσο και κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφεραν πως οι αμερικανοί δεν ψάχνουν μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα. «Το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα παραμείνει ελαφρύ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Όμως, συμπληρώνεται, θα υπάρχει πληθώρα αμερικανικών μελών οι οποίοι θα έρχονται στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση, επιμόρφωση και ασκήσεις.

Πάντως, οι Αμερικανοί αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη σημασία της βάσης της Σούδας γι’ αυτούς. Όπως λένε, στη Σούδα δεν σταθμεύουν μόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και μονάδες των ειδικών δυνάμεων ή της δύναμης Αφρικής.

Τονίζεται επιπλέον πως η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί για τις επιχειρήσεις της το αεροδρόμιο της Λάρισας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της MQ-9 Reaper. Τα UAVs, λένε, επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή.

Μοναδικός ο ρόλος της Ελλάδας και για τις πολυεθνικές ασκήσεις

Ο Αρχηγός των Ενόοπλων Δυνάμεων την ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει επίσης έναν μοναδικό ρόλο στην περιοχή όσον τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων.« Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρα δεκτικές να συμμετάσχουν σε αυτές τις ασκήσεις».

Η παρουσία της Ρωσίας

Αντικείμενο συζήτησης με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν και η έντονη στρατιωτική και κυρίως η ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και γενικότερα στην περιοχή της Αναστολικής Μεσογείου.

«Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε δει από το 1980 στο πεδίο της επιχειρησιακής παρουσίας των Ρώσων στην περιοχή» επεσήμανε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.