Η τεχνολογία των φωτιστικών σωμάτων έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την ορατότητα του οδηγού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πιο γνωστή τεχνολογία είναι οι προσαρμοζόμενοι προβολείς με αυτόματη ρύθμιση ύψους, κατευθυνόμενη δέσμη που ουσιαστικά φωτίζουν στο σημείο που βελτιστοποιούν την ορατότητα.

Αρκετοί προβολείς προσαρμόζονται με γνώμονα την ταχύτητα του αυτοκινήτου, τις συνθήκες φωτισμού περιβάλλοντος, τη γωνία διεύθυνσης, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ακόμη και την ενεργοποίηση των καθαριστήρων παρμπρίζ.

Για παράδειγμα η Volvo προσφέρει στα νέα της μοντέλα τους ενεργούς προβολείς προσαρμοζόμενης δέσμης. Οι συγκεκριμένοι προβολείς έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να φωτίζουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις στροφές και τις διασταυρώσεις. Οι ενεργοί προβολείς προσαρμοζόμενης δέσμης ακολουθούν τις κινήσεις του τιμονιού ώστε να φωτίζουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις στροφές και τις διασταυρώσεις, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, υπάρχουν προβολείς όπου το εύρος φωτισμού στη λωρίδα οδήγησης είναι μεγαλύτερο, ενώ η κατανομή φωτός στην έξω πλευρά είναι χαμηλότερη για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των αντίθετα ερχόμενων οχημάτων.

Επιπλέον, μια νέα λειτουργία στα σύγχρονα φωτιστικά σώματα επιτρέπει μέσω του ενισχυμένου φωτισμού στην άκρη του δρόμου να επιτρέπει στον οδηγό την ταχύτερη αναγνώριση πιθανόν επικίνδυνων αντικειμένων ή ζώων.

Για παράδειγμα, οι προβολείς IntelliLux LED® matrix του νέου Insignia έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη δέσμη των εσωτερικών στοιχείων ώστε να αυξάνεται ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης, και η στροφή.

Κάθε προβολέας IntelliLux LED περιλαμβάνει επίσης μία εστιασμένη δέσμη μεγάλης σκάλας που παρέχει πρόσθετο φωτισμό σε εμβέλεια μέχρι 400  μέτρα, βελτιώνοντας περαιτέρω την ορατότητα του νέου Insignia μακριά.

Επίσης, οι προσαρμοζόμενο προβολείς IntelliLux LED matrix λειτουργούν τρομερά απλά: Μόλις το αυτοκίνητο βγει από μία αστική περιοχή, οι προβολείς IntelliLux LED® ενεργοποιούνται αυτόματα και στη συνέχεια προσαρμόζουν σταθερά την εμβέλεια και κατανομή της δέσμης σε όλες τις κυκλοφοριακές συνθήκες.