Δημόσια απάντηση στον απολογισμό που έκανε την περασμένη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα στον τομέα της υγείας δεν είναι τόσο «μαγική» όσο παρουσιάστηκε.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλάει για βελτιώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να μπορεί να διαθέσει και κρατικό χρήμα για τις προσλήψεις.
Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, «οι προσλήψεις για τις οποίες μιλάει το υπουργείο Υγείας είναι πρόσκαιρες» και γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, εξειδικεύσεων μαθητείας κλπ και δεν γίνονται με κρατικές δαπάνες. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι θετικό το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μίλησε για περιορισμό της σπατάλης, ωστόσο τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς ο περιορισμός, αλλά η εξάλειψη της.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κ. Εξαδάκτυλος το χαρακτήρισε ως “έναν παντελώς άχρηστο οργανισμό” και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να τον καταργήσει και να δημιουργήσει στη θέση του ένα “άλλο ΚΕΕΛΠΝΟ”, πράγμα που, όπως ισχυρίστηκε, σημαίνει νέους κομματικούς διορισμούς.
Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών φαρμάκων, που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα γίνεται με ένα κεντρικό σύστημα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά και να μην υπάρχει σπατάλη θα πρέπει ο κάθε προμηθευτής που υποβάλει προσφορά να αναγράφει και την τιμή με την οποία ο ίδιος αγόρασε το φάρμακο στο νόμισμα της χώρας προέλευσης του.
Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία ο κ.Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με επικουρικούς γιατρούς και με προσωπικό που έχει ξεπεράσει τα όριά του. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά διευθυντικά στελέχη μεγάλης ηλικίας, ότι ο αριθμός των ειδικευόμενων μειώνεται συνεχώς και ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ελάχιστα ελκυστικό για εργαζόμενους μέσης ηλικίας. Το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων, είπε ο κ.Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας, που είπε ότι έχει πλεονάσματα στα νοσοκομεία, θα πρέπει να αποκαταστήσει τους μισθούς των εργαζόμενων σε αυτά.
Αναφερόμενος τέλος στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρακτήρισε τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ως “ένα λάθος πείραμα βραχείας χρονικής διάρκειας”, διότι δεν εγγυάται ελευθερία επιλογής γιατρού στους ασθενείς και γιατί δεν διαθέτει οικογενειακούς ιατρούς που να γνωρίζουν το αντικείμενο, αλλά χρίζονται ως οικογενειακοί γιατροί παθολόγοι, παιδίατροι ή γενικοί γιατροί. Υποστήριξε δε ότι περιμένει τους πολίτες απεριόριστη ταλαιπωρία.
Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκος Νίτσας, ανέφερε από την πλευρά του ότι σήμερα σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο 34 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα αν αθροίσει κάποιος τους γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να είναι σήμερα οικογενειακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλους τους γιατρούς των ΤΟΜΥ και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, θα διαπιστώσει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι από 200.000 πολίτες