Καμία απολύτως ανησυχία από άποψη ακτινοπροστασίας δεν προκαλούν τα αποτελέσματα του συνόλου των μετρήσεων ραδιενέργειας που έγιναν στο πυρόπληκτο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Οι μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνολικότερης διερεύνησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, τις οποίες διενεργεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, οι συστηματικές μετρήσεις του εθνικού δικτύου παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας περιβάλλοντος δεν έδειξαν κάποια μεταβολή ραδιολογικού ενδιαφέροντος στην ατμόσφαιρα της Αττικής στο διάστημα που ακολούθησε τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.
Η ΕΕΑΕ πραγματοποίησε επιτόπια διερεύνηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Μάτι, από την οποία προέκυψαν συνήθεις τιμές ακτινοβολίας του φυσικού υποβάθρου. Στην πυρόπληκτη περιοχή η διάχυτη γ-ακτινοβολία κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 30 nSv/ώρα (νανο-σίβερτ ανά ώρα), δηλαδή τιμές οι οποίες βρίσκονται στο κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης του φυσικού υποβάθρου διάχυτης γ-ακτινοβολίας που παρατηρείται στη χώρα μας (10-150 nSv/ώρα).
«Αυτονόητα, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από άποψη ακτινοπροστασίας» τονίζει η ΕΕΑΕ.