Κίνητρο στους νέους ερευνητές που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα προσφέρει με τις δράσεις του το Ελληνικό Ίδρυμα Ερευνών και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), καθώς ήδη σημαντικός αριθμός μεταδιδακτόρων αποφάσισαν να επιστρέψουν και να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο στην Ελλάδα, όπως είπε ο διευθυντής του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Νεκτάριος Νασίκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
To ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, «έχει ήδη καταφέρει να αφήσει ένα σαφές αποτύπωμα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας», σημειώνει ο κ. Νασίκας.
«Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε δράσεις: η πρώτη αφορούσε υποψήφιους διδάκτορες και λάβαμε άνω των 2.000 αιτήσεις, από τις οποίες δώσαμε 539 υποτροφίες. Επίσης από τις 1671 αιτήσεις που λάβαμε από μεταδιδάκτορες, δόθηκαν 200 έργα», αναφέρει.
«Ένα πόσο αρκετά σημαντικό, 37 μεταδιδάκτορες επέλεξαν να επιστρέψουν από πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και συνεχίζουν την έρευνά τους στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.
Οι μεταδιδάκτορες, όπως εξηγεί ο διευθυντής του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., εργάζονται με σχέσεις εργασίας που συνάπτουν με τους φορείς, για τους οποίους υλοποιούν τα ερευνητικά τους έργα. «Η αποζημίωσή τους είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα. Οι μισθοί τους “αγγίζουν” τα 1.800 ευρώ αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση και να κάνουν την έρευνά τους στη χώρα», συμπληρώνει ο διευθυντής του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Όπως εξήγησε ο κ. Νασίκας, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. έχει αρχικούς πόρους της τάξεως των 240 εκ ευρώ, τους οποίους διαθέτει για να υποστηρίξει την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα.
Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα και ειδικότερα η αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ελεύθερης έρευνας, δηλαδή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, των ερευνητικών υποδομών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, που προκύπτουν από επιστημονική περιέργεια, χωρίς θεματικούς αποκλεισμούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.
Ο διευθυντής του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. θα συμμετάσχει στην 83η ΔΕΘ και θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.: Σημαντικό αντίδοτο στο φαινόμενο brain drain», το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στην Ανοικτή Εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου 14 (ώρα: 16.30 – 16.40). Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.: Βασικός πυλώνας στήριξης της έρευνας και της ανάπτυξης στη χώρα» στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΔΕΘ, στο περίπτερο 14 και ώρα 18.00.