Δυναμικό παρών ενόψει της 83ης ΔΕΘ έδωσαν την Παρασκευή το πρώι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να συγκεντρώνονται από νωρίς μπροστά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε δηλώσεις που έκανε κατά την έναρξη της πορείας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για “ ψεύτικες δεσμεύσεις” σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, η οποία, όπως είπε, καταρρέει.
Η πορεία διαμαρτυρίας κατευθύνθηκε, μέσω της οδού Παπαναστασίου, στο Θεαγένειο, από όπου την ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι μέσω της οδού Καυντανζόγλου, πέρασαν από την Εγνατία, από όπου ακολούθησαν την πορεία εργαζόμενοι των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς και Αγιος Δημήτριος κρατώντας φορεία, σε ένα από τα οποία ήταν ξαπλωμένη μία κούκλα, που παρίστανε επικουρικό γιατρό και πάνω από το κεφάλι της είχε λαιμητόμο. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πήγαν στον Λευκό Πύργο με σκοπό να κρεμάσουν ένα γιγαντιαίο πανό, αλλά τον βρήκαν κλειστό για λόγους ασφαλείας και το άπλωσαν μπροστά στην είσοδό του.
Οι διαδηλωτές, μέσω των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου, κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στου οποίου την είσοδο άπλωσαν πανό και ζήτησαν συνάντηση με την υφυπουργό Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία όμως δεν ήταν εκεί. Τελικά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ έγινε δεκτή από με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ξανθό, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
“Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Το μόνο που έλεγε είναι ότι οι ίδιοι κάνουν μια προσπάθεια μεγαλύτερη από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Εμείς θεωρούμε, δυστυχώς, ότι ημέρα με την ημέρα η κατάσταση στη δημόσια υγεία χειροτερεύει καθότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση συνεχίζονται, για αυτό και με συγκεκριμένα παραδείγματα είπαμε στον υπουργό ότι τα νοσοκομεία της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, πράγμα που έχει σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία και στην παροχή των υπηρεσιών. Υπάρχει υποχρηματοδότηση με δεδομένο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τους αξονικούς, να φτιάξουν τα ασανσέρ, δεν μπορούν να προσλάβουν φύλακες, που έχουμε κλοπές, προβλήματα κλπ”.
Ο κ. Γιαννάκος πρόσθεσε ότι ο υπουργός είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια και ότι θα επιλυθούν προβλήματα αλλά δεν μπορούσε, όπως υποστήριξε, να δεσμευτεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουν προσλήψεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία. “Ως εκ τούτου εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι, παρά το καλό κλίμα, οφείλω να ομολογήσω, και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας”.