Ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις για ανάπτυξη της καινοτομίας με τους νέους έλληνες start uppers είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της επίσκεψης του στο θεματικό περίπτερο «Ψηφιακή Ελλάδα», στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τσίπρας παρουσία και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, συνομίλησε σε χαλαρό κλίμα με τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στο χώρο για θέματα καινοτομίας και έρευνας. «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε εσάς. Τις ιδέες, τις σκέψεις και τις απόψεις σας. Δεν κατάφερα να ταξιδέψω μαζί σας στη Θεσσαλονίκη με το τρένο, όμως πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να πάει «τρένο» είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και των startups στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος προς τους startuppers τους ενημέρωσε πως κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο 13 των ΗΠΑ, η εταιρία Microsoft σχεδιάζει συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να φτιαχτεί στο χώρο του πανεπιστημίου ένα hub καινοτομίας. «Νομίζω ότι όλα τα πανεπιστήμια της χώρας θα πρέπει να προσανατολιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, και αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
Οι νέοι από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιούργησαν βασιζόμενοι σε καινοτόμες ιδέες για την υγεία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και για θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας, ενώ του ζήτησαν να σταματήσει η «διαρροή» των νέων μυαλών προς το εξωτερικό. «Οι υψηλά εξειδικευμένοι νέοι άνθρωποι είναι από τα πλεονεκτήματα της χώρας και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτούς» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η νεαρή Σουζάνα Θεοδωρίδου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις startups της Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί να είμαστε τόσο αδικημένοι σε αυτή την πόλη;».
«Αν και η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρος πόλη στις νέες τεχνολογίες έχουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Θα σκεφτούμε να το προχωρήσουμε, καθώς αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου που υπάρχει δίπλα στο αεροδρόμιο της Μίκρας, «Thess teck». Σκεφτόμαστε να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην παραχώρηση του χώρου αυτού και να κάνουμε ένα διαγωνισμό ώστε να προσκληθούν όσοι επιχειρηματίες θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτή την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο hub», της απάντησε ο πρωθυπουργός.
Προσέθεσε δε, πως σε αυτό το σχέδιο «πρέπει να κινητοποιήσουμε το πανεπιστήμιο και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, στις νέες ιδέες και στην ευφυή επιχειρηματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και μια κουλτούρα που μπορεί να δώσει ώθηση στην ορθή επιχειρηματικότητα. Το όραμα μας πρέπει να είναι σε κάθε πόλη που έχει πανεπιστήμιο να στήσουμε δίπλα θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας».