Με θέα το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου, το πλοίο USS Mount Whitney (LLC 20) έχει αγκυροβολήσει από το πρωί της Δευτέρας έξω από το λιμάνι της πόλης και θα παραμείνει για περίπου μία εβδομάδα.
Το πλοίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν θα είναι ανοικτό στο κοινό για επισκέψεις, ωστόσο έχει προγραμματιστεί σε συνεννόηση με την αμερικανική πρεσβεία η επίσκεψη στο πλοίο για περίπου 200 άτομα, κυρίως στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί μία δεξίωση στο πλοίο, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voria.gr, το πλοίο αποτελεί ουσιαστικά τον «πύργο ελέγχου» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν διαθέτει ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό, είναι όμως εφοδιασμένο με συστήματα τηλεπικοινωνιών τελευταίας τεχνολογίας. Στις εντυπωσιακές αίθουσες γεμάτες με δεκάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δικτυακό εξοπλισμό, το πλήρωμα του πλοίου συλλέγει τις πληροφορίες που χρειάζονται για κάθε εντολή που δίνεται στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με δορυφόρο και φέρει κεραίες ισχυρού σήματος ασύρματης τηλεπικοινωνίας και δικτύου wi-fi, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία σε εύρος ολόκληρου του πλανήτη. Σε γενικές γραμμές, από αυτό το πλοίο γίνεται ο έλεγχος και συντονισμός όλων των ομάδων των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχουν ομάδες στο πλήρωμα που ασχολούνται μόνο με τη συλλογή στοιχείων από τα υποβρύχια, άλλες μόνο για τις δυνάμεις που δρουν από αέρος κ.ο.κ.
Εξωτερικά, εντυπωσιάζει το μήκος του, που φτάνει σχεδόν τα 200μ. (198 για την ακρίβεια). Στο κατάστρωμα διαθέτει ελάχιστα κανόνια. Εσωτερικά, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα άπειρα καλώδια που είναι δεμένα στην οροφή, περασμένα μέσα σε εκατοντάδες σωλήνες, πάνω από κάθε διάδρομο και σε κάθε αίθουσα του πλοίου.
Είναι το μοναδικό πλοίο αυτού του είδους στον αμερικανικό στόλο και το δεύτερο παγκοσμίως, καθώς άλλο ένα αντίστοιχο πλοίο για επιχειρησιακό συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων διαθέτει μόνο η Ιαπωνία.
Ο καπετάνιος – “Commander Officer” του πλοίου, Robert Aguilar, μιλά για αυτό και αναφέρεται σε τρίτο πρόσωπο και σε θηλυκό, σαν να επρόκειτο για ένα ζωντανό κορίτσι ή μία γυναίκα. «Πράγματι, το πλοίο είναι ζωντανό. Εάν αφουγκραστείτε θα ακούσετε τους ήχους της και τις δονήσεις από τον εξοπλισμό της», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Είναι όμως οι άνθρωποι, το πλήρωμά της που της δίνουν ζωή». Το Mount Whitney διαθέτει πλήρωμα συνολικά 320 ατόμων.
Για την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Aguilar δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος. «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα και το πλήρωμά μου να βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά αυτή την ξεχωριστή εβδομάδα που είναι σε εξέλιξη η Διεθνής Έκθεση», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Έχουμε την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και με τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και για τα δύο κράτη, ιδίως λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας». Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, ο καπετάνιος το χαρακτήρισε «πολύ καλό», πρόσθεσε ωστόσο ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει πολλά μόνο του και ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και οι καλές σχέσεις με άλλα κράτη. «Κι εμείς ερχόμαστε συχνά στα λιμάνια της Μεσογείου για ξεκούραση και ανεφοδιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ», κατέληξε.
Πριν από τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο ήταν στην Αθήνα ενώ τον Ιούλιο συμμετείχε σε άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, από κοινού με δυνάμεις της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.
Η «ταυτότητα» του πλοίου
Το πλοίο έχει σαν βάση την Gaeta της Ιταλίας. Κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Newport News Shipbuilding Drydock Company και ονομάστηκε από την κορυφή ύψους 4.421 μέτρων στη οροσειρά Sierra-Nevada στην Καλιφόρνια, το υψηλότερο σημείο στις χαμηλότερες ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Tέθηκε σε υπηρεσία το 1971, έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης.
Το πλοίο έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων, μήκος περίπου 190 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Φέρει επαρκή ποσότητα τροφίμων για αποστολή 90 ημερών, παράγει δε ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού. Παράλληλα, φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο πολεμικός εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία. Λόγω του άκρως σημαντικού ρόλου του, φέρει, επίσης, έναν εξαιρετικά προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.