Την Κυριακή ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε για την άψογη συνεργασία που έχει με τον Πάνο Καμμένο, για το πόσο σημαντικό είναι που μπόρεσαν να δώσουν από κοινού τη μάχη της διακυβέρνησης και να πετύχουν τόσο πολλά και εξέφρασε την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Τον Τρίτη ο Πάνος Καμμένος επέμεινε ότι η συμφωνία είναι απαράδεκτη, ότι αυτός είναι κάθετα αντίθετος και ότι «δεν θα κάνουμε πίσω και δεν θα παραχωρήσουμε τον όρο Μακεδονία».

Μάλιστα, επέμεινε ότι είναι αυτός (και υποθέτουμε όχι ο πρωθυπουργός) αυτός που εκφράζει τον ελληνικό λαός ο οποίος «λέει όχι» στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έτσι η συμφωνία δεν θα περάσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάνος Καμμένος μας ενημέρωσε ότι έχει έναν άλλο σχεδιασμό από αυτόν της υπόλοιπης κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη συμφωνία, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε μια σχεδόν σχιζοφρενική κατάσταση:

Στη Βουλή

Η κυβέρνηση, δια στόματος και πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση όταν ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα χώρα και ότι είναι βέβαιοι ότι θα περάσει εφόσον υπάρχει πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων βουλευτών είναι υπέρ.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει ποτέ ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν τη συμφωνία. Έχει, όμως, υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι εκτιμά ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση με αυτή την αφορμή. Δηλαδή, η επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι ΑΝΕΛ θα διαφωνήσουν, θα καταψηφίσουν, αλλά η κυβέρνηση δεν θα πέσει.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, όμως, φαίνεται να έχει άλλη εκτίμηση. Στη συνέντευξη στη ΔΕΘ ήταν πολύ σαφής: όταν έρθει η συμφωνία  σε πρώτη φάση θα ζητήσει δημοψήφισμα. «Αν δεν γίνει αυτό, θα ζητήσουμε να μετατεθεί η ψήφιση της Συμφωνίας στη Βουλή μετά το τέλος της τετραετίας». Και μόνο ως έσχατη λύση, ανέφερε ο κ. Καμμένος θα πάμε στη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση λέει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για το Μακεδονικό, ο Πάνος Καμμένος έρχεται να ουσιαστικά να πει ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, εφόσον η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το δημοψήφισμα και επείγεται να κλείσει τη συμφωνία.

Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

Αυτό που διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή ή αυτό που υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνα την Τρίτη;

Είναι ή δεν είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή το τέλος της κυβέρνησης, εάν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση την φέρνει για ψήφιση με τη στήριξη άλλων βουλευτών;

Προτίθεται ο Πάνος Καμμένος να αποσύρει τη στήριξή του πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές πριν;

Και εάν τα πράγματα είναι σε τόσο οριακό σημείο από πού προκύπτει η χαρακτηριστική ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση η οποία υποθέτουμε ότι δεν άκουσε για πρώτη φορά τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη του;

Βεβαιότητα;

Είναι απλώς η βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διαδικασία διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής ομάδα του με βουλευτές και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, με στελέχη όπως η κ. Παπακώστα αλλά πιθανώς και με στελέχη των ίδιων των ΑΝΕΛ; Ή μήπως είναι η εκτίμηση ότι στο τέλος ο Πάνος Καμμένος θα είναι νομιμόφρων;

Η ουσία είναι ότι όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν, Το θέατρο του παραλόγου δεν μπορεί να συνεχιστεί.  Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και όχι ερασιτεχνικό θίασο που προσπαθεί να «μοιράσει ρόλους» μεταξύ τους.

Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει εάν η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης και δη κοντινή ή εάν αντίθετα έχει το περιθώριο να πάει μέχρι ακόμη και την εξάντληση της τετραετίας.

Η αποσαφήνιση όλων αυτών είναι στοιχειώδης συνθήκη για να βαθύνει ακόμη περισσότερο η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και της πολιτικής εν γένει.

Οποιαδήποτε άλλη στάση συνιστά ευθεία προσβολή του εκλογικού σώματος.