Οι υπουργοί ενέργειας της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της τους συνάντησης συζήτησαν του τρόπους συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές, αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί Ρικ Πέρι και Αλεξάντρ Νόβακ στην Μόσχα.
Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν κατά την συνάντηση τους, τρόπους οι οποίοι προσφέρουν την δυνατότητα στην Αμερική και την Ρωσία -που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου- να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των διεθνών ενεργειακών αγορών, η διαφάνεια και η σταθερότητα μακροπρόθεσμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκτός των άλλων ο Πέρι «εξέφρασε την… απογοήτευση και την ανησυχία του με αφορμή τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να διεισδύσει στο αμερικανικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», αλλά όπως επισημαίνει το πρακτορείο TASS στην ανταπόκριση του από την Ουάσιγκτον, στην ανακοίνωση δεν παρατίθενται αποδείξεις μια τέτοιας παρέμβασης. «Τέλος ο Πέρι έθιξε το ζήτημα της αμοιβαίας ευθύνης των δύο χωρών ώστε η πυρηνική ενέργεια να χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς», αναφέρει η ανακοίνωση.
Καλοδεχούμενος ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία στις αγορές υδρογονανθράκων
Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του Αλεξάντρ Νόβακ, του είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επικροτεί τον ανταγωνισμό με την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον την ενέργεια σαν οικονομικό όπλο. Την δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας Σέιλιν Χάινες.
Ο Πέρι, δήλωσε ο Χάινες, κατέστησε σαφές στον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ ότι ο ανταγωνισμός με την Ρωσία στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπης, την Ασία και οπουδήποτε είναι καλοδεχούμενος
Στη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας αναφέρεται επίσης ότι «οι ΗΠΑ είναι σε θέση … να είναι εναλλακτική πηγή προσφοράς (στην ενεργειακή αγορά), ενώ υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο. «Αυτό το καλοκαίρι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά το 1999 υπερέβη τους αντίστοιχους δείκτες της Ρωσίας».
Όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «τάσσονται αποφασιστικά κατά» τη κατασκευής», «υποστηρίζουν την επιθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από την Ρωσία ως τον μοναδικό προμηθευτή» ενεργειακών πόρων και επιδιώκουν να αυξήσουν τις πωλήσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στο τέλος ο Πέρι υπογράμμισε ότι «η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν κοινή ευθύνη για την ενίσχυση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας και της παγκόσμιας σταθερότητας». «Οι υπουργοί Πέρι και Νόβακ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον ενεργειακό διάλογο που βρισκόταν σε λήθαργο και να αναζητήσουν τρόπους κοινής συνεργασίας στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των περιορισμών που διέπουν τις τρέχουσες διμερείς σχέσεις. Το μέλλον των ενεργειακών μας σχέσεων εξαρτάται από την επιτυχή διευθέτηση των ευρύτερων διαφωνιών μας» αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρικ Πέρι, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η δραστηριότητα της ομάδας εργασίας σε ζητήματα ενέργειας, στο πλαίσιο της διμερούς ρωσο-αμερικανικής επιτροπής.
«Ξεκινάμε από το ότι η επαναλειτουργία του εν λόγω μηχανισμού ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των χωρών μας και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις διμερείς μας σχέσεις, δήλωσε ο Νόβακ.