Πιθανή τροποποίηση του οργανισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) μπορεί να χρειαστεί να γίνει μετά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θα κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό (νόμος 4387/2016).
Αυτό επισημαίνεται σε γνωμοδότησή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στο οποίο διαβιβάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του Ε.Φ.Κ.Α.
Το σχέδιο διατάγματος αποτελείται από 89 άρθρα, που αφορούν την αποστολή του, τη διάρθρωση των υπηρεσιών του και την καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους, τα περιγράμματα των καθηκόντων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και τα προσόντα για την επιλογή τους, τις οργανικές θέσεις του προσωπικού και την κατανομή τους στις επιμέρους οργανικές μονάδες, την κατάταξή τους σε αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες, τα προσόντα διορισμού, περιλαμβάνονται δε μεταβατικές διατάξεις κ.λπ.
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτριος Πυργάκης) έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος.
Οι σύμβουλοι της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνουν ότι εκκρεμούν αιτήσεις ακυρώσεως κατά πράξεων που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου 4387/2016 (ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας – μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος).
Κατά συνέπεια, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως».
Αντίθετα, έκρινε το ΣτΕ, ότι πρέπει να διαγραφεί (ως μη νόμιμη) η διάταξη εκείνη του σχεδίου διατάγματος η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανικών μονάδων του Ε.Φ.Κ.Α