Η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα η λεκάνη του Κηφισού ποταμού, είναι μια από τις πρώτες περιοχές, που θα δοκιμαστεί μια νέα ευρωπαϊκή εφαρμογή περιβαλλοντικού χαρακτήρα με στόχο την καλύτερη πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.
Η Scent Explore είναι ένα «παιχνίδι» για smartphone ή tablets που ενθαρρύνει τους πολίτες να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τις αλλαγές κάλυψης και χρήσης γης στο κοντινό περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ακρίβειας των υφιστάμενων χαρτών και στην αντιμετώπιση του κινδύνου των πλημμυρών.
Όπως εξηγούν οι εμπνευστές της ιδέας, η χρήση της εφαρμογής είναι απλή: «Κατέβασε την στο smartphone ή το tablet σου, βρες τους κρυμμένους -όχι τυχαία- χαρακτήρες γύρω σου, αιχμαλώτισε τους και κέρδισε πόντους. Όσο εσύ συλλέγεις χαρακτήρες, το κινητό σου στην ουσία τραβάει φωτογραφίες από συγκεκριμένες τοποθεσίες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα για την παρακολούθηση των αλλαγών κάλυψης και χρήσης γης, στις τοποθεσίες αυτές», εξηγούν.
Η δοκιμή της εφαρμογής στην λεκάνη του Κηφισού θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.
Οι επιστήμονες της ομάδας του Scent θα συναντιούνται με τους εθελοντές, κάθε μέρα στις 10:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 156, Χολαργός.
Μετά την αρχική εκπαίδευση και επίδειξη, οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν με λεωφορεία προς τη τοποθεσία της δοκιμής -τις περιοχές Κόκκινος Μύλος, Νέα Φιλαδέλφεια και Βαρυμπόμπη και μετά το πέρας της δοκιμής πίσω στο Αμφιθέατρο.
«Η Αττική είναι μια Περιφέρεια επιρρεπής στο φαινόμενο των πλημμυρών, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην αποδοτικότερη συλλογή πληροφοριών για τις αλλαγές στην κάλυψη και χρήση γης. Με την εφαρμογή «Scent Explore» μπορούν, επίσης, να καταγράψουν εμπόδια από ιζήματα ή αντικείμενα στην κανονική ροή του ποταμού Κηφισού, φρεάτια ομβρίων σε διάφορες καταστάσεις, όπως επίσης και να μετρήσουν τη στάθμη και την ταχύτητα της ροής του νερού, απλά παίζοντας αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι», δήλωσε ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης,
Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έργου Scent και Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ. «Οι εικόνες και τα δεδομένα που συλλέγονται από τους πολίτες, αναμένεται να βελτιώσουν την ακρίβεια των υφιστάμενων χαρτών κάλυψης και χρήσης γης και των πλημμυρικών μοντέλων, με εργαλεία χαμηλού κόστους, που βασίζονται στην εθελοντική συμμετοχή των πολιτών.
Η συνεισφορά του κοινού θα συνεκτιμηθεί με δεδομένα από άλλες πηγές πληροφορίας, όπως οι δορυφορικοί χάρτες, που όμως έχουν σημαντικό κόστος. Μελλοντικός στόχος είναι όλα αυτά τα δεδομένα, που θα συλλεχθούν και θα συνεκτιμηθούν, να δράσουν συμπληρωματικά με άλλες πολύ σημαντικές και αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα», συμπλήρωσε.