Μόλις άρχισε η νέα σχολική χρονιά και η μικρή σας δεν φαίνεται να πολυνοιάζεται. Επιδεικνύει μια άρνηση για το νέο της σχολείο. Η άρνηση αυτή είναι αρκετά έντονη, γεγονός που σας προβληματίζει, δεδομένου ότι μόλις μετακομίσατε στην επαρχιακή κωμόπολη όπου ζείτε. Ηρεμήστε. O θυμός ως αντίδραση σ’ αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού, μπορεί και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, απ’ αυτά που επιθυμείτε.
Είναι λογικό η αλλαγή περιβάλλοντος να έχει επηρεάσει την μικρή σας. Δώστε της χρόνο να συνηθίσει το νέο της σχολείο, να γνωριστεί με τους νέους της συμμαθητές και τους νέους της δασκάλους.
Αν συνεχίσει να εκφράζει άρνηση για το σχολείο και διαπιστώσετε ότι η όλη συμπεριφορά της δεν έχει να κάνει με το απλό πρωινό χασομέρι, αναζητήστε τους λόγους που προκαλούν αυτή την αντίδραση.
Εφόσον πέρα από την αλλαγή περιβάλλοντος δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα στο σχολείο για παράδειγμα με κάποιον επιθετικό συμμαθητή της ή μια κακή πρώτη εντύπωση για τον δάσκαλό της, που μπορεί να οδηγήσει σε μια κακή σχέση, εξετάστε μήπως υπάρχουν μαθησιακά προβλήματα που δεν έχουν εντοπιστεί και δυσκολεύουν την καθημερινότητα του παιδιού, ή άλλα γλωσσικών διαταραχών, όρασης ή ακόμα και ακοής. Μήπως απλά βαριέται; Αλήθεια πως είναι η μεταξύ σχέση σας;
Προσπαθήστε να καταλάβετε, συζητώντας αναλυτικά με το παιδί, τα αίτια της συμπεριφοράς του. Ρωτήστε το «Έχεις προβλήματα με κάποιο συμμαθητή σου; Μήπως βαριέσαι; Τι ακριβώς βαριέσαι;» Αν δεν καταφέρετε να βγάλετε άκρη τότε μιλήστε με άλλους γονείς συμμαθητών της για να διαπιστώσετε τι μπορεί να συμβαίνει. Επικοινωνήστε και με τον δάσκαλο και δείτε πως μπορεί να σας βοηθήσει.
Σε περίπτωση που το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φιλίες ίσως εκείνος μπορεί να σας συστήσει παιδιά που θα ήταν καλή επιρροή και θα έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Σ’ αυτό μπορεί ίσως να βοηθήσει και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, στον οποίο καλό θα ήταν να συμμετείχατε πιο ενεργά, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ευεργητικά για το παιδί, αφού θα νιώθει ότι ενδιαφέρεστε για το σχολείο του και ότι είστε περισσότερο κοντά του.
Επιπλέον μιλήστε με θετικά λόγια στο σπίτι για το σχολείο. Θυμηθείτε ιστορίες από τότε που εσείς πηγαίνετε στο ίδιο σχολείο και άλλες που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν στο παιδί την έννοια της μάθησης, εξηγώντας του πως θα του ανοίξει νέους ορίζοντες και θα γεννήσει νέα ενδιαφέροντα.
Αν ενδιαφέρεται περισσότερο για κάποιο μάθημα φροντίστε να καλλιεργήσετε την τάση του αυτή. Ετσι ή αλλιώς δείξτε ότι του έχετε εμπιστοσύνη και ότι πιστεύετε στις ικανότητές του. Βοηθείστε το με τα μαθήματα, αλλά μην εστιάζετε στην επίδοσή του σ’ αυτή τη φάση. Φροντίστε να είστε δίπλα στο παιδί σας, ανά πάσα στιγμή, εκφράζοντας του την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας.