«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και για αυτό οι πολίτες είναι πολύ επιφυλακτικοί με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Πολλές φορές θεωρούν ότι αυτές λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Γι’ αυτό είμαι υπέρ, όχι μόνο οι Ευρωβουλευτές, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκτίθενται στην λαϊκή ετυμηγορία. Άλλωστε όπως ο λαός εκλέγει του βουλευτές του, θα πρέπει να εκλέγει και τους ευρωβουλευτές του». Αυτά τονίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Αναφερόμενος στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, επισημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να μένει απλός θεατής όταν παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές, όπως το Κράτος Δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η Δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου. Οι κυρώσεις είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε αφορούν κράτη-μέλη, είτε όμως και υποψήφιες χώρες προς ένταξη όπως η Τουρκία.
Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η τακτική των χρισμάτων είναι παλαιοκομματική και ξεπερασμένη. «Ας αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να αξιολογήσουν και να επιλέξουν ακηδεμόνευτα τους ανθρώπους που είναι δραστήριοι και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Τέλος, μιλώντας για τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές, υπογραμμίζει ότι απέναντι στην απαξίωση και ανεπάρκεια του συστήματος εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την επιμονή της ΝΔ στην ακραία ατζέντα της λαϊκής δεξιάς, η προοδευτική παράταξη έχει μεγάλα περιθώρια να πετύχει τους στόχους της.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη:
Κεντρικός πολιτικός στόχος του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως είναι πλέον ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και με ποια στρατηγική κατά την γνώμη σας μπορεί να επιτευχθεί; Ανησυχείτε από μία μελλοντική στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών στον πρωθυπουργό;
Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές θέλουν ένα πολιτικό σύστημα με διαφορετική πολιτική κουλτούρα, που τα κόμματα θα έχουν προτεραιότητα την αξιοκρατία, την κατάργηση του πελατειακού κράτους και ένα σαφές σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να εκφράσουμε για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο χώρο πέραν της Νέας Δημοκρατίας.
Χρειαζόμαστε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και όχι συναισθηματικές επικλήσεις που ανάγονται στο παρελθόν. Εάν πορευθούμε με γνώμονα έναν ριζοσπαστικό προοδευτικό ορθολογισμό για όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στην ακραία ατζέντα της λαϊκής δεξιάς, παράλληλα με την ανεπάρκεια και την απαξίωση του συστήματος εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μας δίνει μεγάλο περιθώριο να επιτύχουμε τους στόχους μας στις επόμενες εκλογές.
Όσον αφορά τους ευρωπαίους σοσιαλιστές τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις με αποτέλεσμα να απολέσουν δυνάμεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τα θετικά σχόλια, να είστε σίγουρος ότι ενοχλεί τους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές η αντίφαση του κ. Τσίπρα, να καταγγέλλει από το Στρασβούργο την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της στην Ελλάδα. Πρωτίστως η πολιτική μας ομάδα ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά και γι’ αυτό από την αρχή της κρίσης στήριξε την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, ακόμα και όταν ο κ. Βαρουφάκης με τους προϊσταμένους του, έπαιζαν την Ελλάδα στα ζάρια.
Πως κρίνετε τις κυρώσεις κατά του Όρμπαν;
Στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την πρόταση ενεργοποίησης του Άρθρου 7 της Συνθήκης. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε ως απλοί παρατηρητές όταν κλείνουν εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί και παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Κράτος Δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η Δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου.
Οι κυρώσεις είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός προστασίας των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων, όπου αυτά παραβιάζονται σε κράτη – μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, είτε ακόμα και από υποψήφιες προς ένταξη χώρες όπως η Τουρκία.
Δυστυχώς, αρκετοί Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και ο κ. Όρμπαν, δεν στήριξαν την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Τώρα είναι η σειρά του Συμβουλίου, όπου χρειάζεται ομοφωνία για να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις.
Ο κ. Ζάεφ βρέθηκε εντός της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πως κρίνετε την παρουσία του; Πιστεύετε πως το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να είχε διαφορετική στάση έναντι των Πρεσπών;
Ο κ. Ζάεφ είχε μία θερμή υποδοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μεσοπρόθεσμη ένταξή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για γεωπολιτικούς λόγους, μετά την επίλυση όλων των διμερών και διεθνών ζητημάτων που τις αφορούν. Με την ομιλία του, προσπάθησε να παρουσιάσει τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη της ευρωπαϊκής προοπτικής ώστε να καταφέρει να αποσπάσει την στήριξη των πολιτών του στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
Η στάση της παράταξής μας στο θέμα αυτό ήταν συνεπής και υπεύθυνη. Επιδιώκουμε μία εθνικά αξιοπρεπή λύση και για αυτό το λόγο χαιρετήσαμε το σκέλος της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις erga omnes, η οποία αποτελούσε πάγιο εθνικό στόχο. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην κατακρίνουμε το γεγονός ότι ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός δεν επεκτάθηκε και στην ιθαγένεια, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Πρόσφατα η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο θέμα των ευρωεκλογών ζητώντας την επαναφορά της λίστας. Συμφωνείτε;
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και για αυτό οι πολίτες είναι πολύ επιφυλακτικοί με τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Πολλές φορές θεωρούν ότι αυτές λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Στόχος των προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανατροπή αυτής της αντίληψης που συνεχώς κερδίζει έδαφος.
Γι’ αυτό είμαι υπέρ, όχι μόνο οι Ευρωβουλευτές αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκτίθενται στην λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν και άλλες απόψεις, όμως, θέλω να σημειώσω ότι τα θέματα διαφάνειας που προέκυπταν από την μεγάλη περιφέρεια της Β’ Αθηνών επιλύθηκαν με την κατάτμησή της, όχι με την εκλογή των βουλευτών με λίστα. Η Δημοκρατία βελτιώνεται, δεν καταργείται.
Ο κ. Τσίπρας κάνει συνεχή ανοίγματα σε αυτοδιοικητικά στελέχη σας. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση;
Είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, προσπαθούν να προσεταιρισθούν στελέχη της Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα επενδύουν στην ακραία πόλωση επιδιώκοντας τη συντριβή μας.
Τιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που παρά τις όποιες πιέσεις δεν απαρνιούνται την πολιτική τους ταυτότητα και καταγωγή. Όμως, πέρα από αυτό, πιστεύω ότι η τακτική των χρισμάτων έχει χρεοκοπήσει ως ξεπερασμένη και παλαιοκομματική στρατηγική. Πρέπει ελεύθερα οι τοπικές κοινωνίες να επιλέγουν και να αξιολογούν ακηδεμόνευτα τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στους δήμους και τις περιφέρειες που δραστηριοποιούνται.