Μια δύσκολη συγκατοίκηση στην κυβέρνηση βγαίνει ξανά στο προσκήνιο εξαιτίας της υπόθεσης των fake news του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις συντάξεις.
Η σχέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν ποτέ στην ουσία καλή, παρά τις διαψεύσεις, τις προσπάθειες να βρεθεί κοινή γραμμή και της παραμονής του υπουργού στη θέση του στον ανασχηματισμό.
Ο Τσακαλώτος, βαθύς γνώστης των οικονομικών και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αυτός που έχει «τρέξει» τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και γνωρίζει τις απαιτήσεις τους, έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Κυρίως με τους… νεόκοπους υπουργούς και το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού που επιλέγει τη λογική του φθηνού λαϊκισμού και της παροχολογίας σε μια χρονική στιγμή που πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός. Οι σχέσεις ισορροπίας των τριών τελευταίων ετών έφτασαν στα όριά τους χθες, μετά το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος εκπροσωπώντας βεβαίως την κυβέρνηση έβγαινε στα μέσα ενημέρωσης και υπερασπιζόταν την «απάτη» του ΑΠΕ επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία.
Παρά το γεγονός ότι και οι κοινοτικοί διέψευσαν την πληροφορία περί συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για τις συντάξεις, η ξεκάθαρη και χωρίς αμφισβήτηση τοποθέτηση «κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών» ήρθε να προκαλέσει τον σεισμό στο Μαξίμου.
Στην αρχή προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφό το όνομα του «οικονομικού παράγοντα», όμως όλοι γνώριζαν ότι αυτός είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας που είχε με τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Οικονομικών έριξε «φως» στην υπόθεση και ανέδειξε την κόντρα που υπάρχει με την υπόλοιπη κυβέρνηση.
Τσακαλώτος: Ούτε συμφωνήσαμε ούτε διαφωνήσαμε ούτε εγκρίναμε στις συζητήσεις που έγιναν. Δεν ήταν αυτό το θέμα. Αυτό που έγινε είναι ότι συμφωνήσαμε, για διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το δημοσιονομικό κόστος. Υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση στο κόστος με μικρές διαφορές.
Τσακαλώτος για ΑΠΕ: «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί αυτό το πράγμα δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Η πλήρης επιβεβαίωση του αλαλούμ που επικράτησε στην κυβέρνηση όπου οι μισοί πανηγύριζαν για το ψέμα του ΑΠΕ και άλλοι όπως ο Τσακαλώτος επιβεβαίωναν ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις σ’ αυτή τη φάση.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι αυτά τα θέματα είναι λεπτές ισορροπίες που δεν πρέπει να διαταρράσσονται. Μακάρι να υπήρχε συμφωνία για να μη γίνουν περικοπές, αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνουν στο Eurogroup κι έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις.
Άλλωστε, το ψέμα του ΑΠΕ είχε ήδη αποκαλυφθεί και από τους εκπροσώπους των κομμάτων που είχαν δει τους Θεσμούς αλλά ποτέ δεν τους έγινε ενημέρωση περί των συντάξεων. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αφού το ραντεβού με τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη, όπου εκεί κατατέθηκε η πρόταση της Ελλάδας για τις συντάξεις, έγινε αργότερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στόχος ο Μητσοτάκης
Είναι δεδομένο ότι ο Τσακαλώτος… έβγαλε τη γραβάτα που ετοιμαζόταν να φορέσει ο Τσίπρας ενώ ακύρωσε την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο βασικός στόχος της «διαρροής» του ΑΠΕ ήταν να μην έχει επιχειρήματα ο αρχηγός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και να κερδίσει η κυβέρνηση κατά κράτος τη μάχη των εντυπώσεων.
Το στημένο παιχνίδι χάλασε ακριβώς επειδή ο Τσακαλώτος έχει κι άλλες φορές προσγειώσει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Κι έχει δείξει κι άλλες φορές τη δυσαρέσκειά του για ανακοινώσεις παροχών που γίνονται χωρίς καν να ερωτηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του.
Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, προσπάθησαν να το μαζέψουν λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση πάει καλά κι ότι οι δανειστές δέχθηκαν τα στοιχεία της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία. Όμως, η επικοινωνιακή ζημιά είχε γίνει όσο κι αν τώρα προσπαθούν να την χρεώσουν στον «συντάκτη» του άρθρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο οποίος παραμένει… μυστικός.
Ο Τσακαλώτος φαίνεται να μη γνώριζε για τη «διαρροή» που έκαναν οι επικοινωνιακοί φωστήρες του Μαξίμου, αιφνιδιάστηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε όπως θα απαντούσε κάθε υπουργός Οικονομικών που γνωρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός δε βγήκε για πρώτη φορά κόντρα στο Μαξίμου. Άλλωστε, ήταν ο μόνος που δε συμμεριζόταν το success story της λύσης του χρέους και δεν πήγε στη φιέστα της γραβάτας στο Ζάππειο.
Είναι ο ίδιος που οργίστηκε επειδή ο Τζανακόπουλος έδινε ρεσιτάλ παροχών για τους πυρόπληκτους χωρίς καν να ερωτηθεί το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ο ίδιος που επιμένει ότι πρέπει να πάψουν οι γιορτές για την μεταμνημονιακή Ελλάδα και να επικεντρωθεί η κυβέρνηση σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ μέσα από επενδύσεις κι όχι με παροχές και επιδόματα.
Σχέσεις οργής
Είναι αυτός που εξαιτίας των πιο κοντινών με τον Γιάννη Στουρνάρα, θέσεών του, έχει προκαλέσει την οργή του Μαξίμου. Και είναι αυτός που δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Νίκο Παππά, λέγεται ότι έβαλε βέτο προκειμένου να μην έρθει στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε, και δεν μπορεί, να αλλάξει τον Τσακαλώτο, αν και θα το επιθυμούσε σφόδρα. Στο δρόμο προς τις εκλογές θα υπάρξουν ενδεχομένως κι άλλα επεισόδια καθώς το κλίμα παροχολογίας θα ενταθεί.
Άλλωστε, ο Τσακαλώτος ανήκει στην ομάδα των «53+» κι έχει ένα λόγο παραπάνω να έχει αντιπολιτευτικό λόγο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία του κόμματος όπου ενδεχομένως να μιλήσει ο κ. Τσακαλώτος και να έχει ενδιαφέρον η τοποθέτησή του, έπειτα από όσα έγιναν.