Μήνυμα στους δανειστές ότι αν χρειαστεί μπορεί να οδηγηθεί σε μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το αν έχει τη συναίνεσή τους, απάντησε ότι αυτά τα μέτρα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Απάντησε συγκεκριμένα:

«Οι Θεσμοί συμφώνησαν δυστυχώς σε ένα μείγμα πολιτικής που ήταν λάθος. Οι Θεσμοί συμφώνησαν σε μια πολιτική υπέρ – πλεονασμάτων στερώντας πόρους από την μεσαία τάξη. Μειώνοντας τα εισοδήματα. Τώρα αναγνωρίζουν ότι αυτό το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να πείσουμε τους Θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτα για τη ΝΔ. Δε μπορεί η οικονομία να ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος. Για να έχουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όμως θα πρέπει να είμαστε συνεπείς. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ παρουσίασα χθες ένα σχέδιο. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει αίσθηση προόδου. Επιμένω σε αυτό ως κεντρικό μας στόχο. Κι ας μετρηθούμε επιτέλους στο ζύγι του προοδευτισμού. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία; Γιατί είναι συντηρητικό να δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί να έχει πρόσβαση με άλλα παιδιά με μεγαλύτερες δυνατότητες; Στις πλούσιες συνοικίες δεν είναι δύσκολο να έχει και ιδιωτική φύλαξη. Για πηγαίνετε λίγο στις φτωχές συνοικίες που οργιάζουν τα πράγματα. Την επόμενη μέρα το διακύβευμα δεν είναι ένα άθροισμα μέτρων. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε. όλοι μαζί όμως. Ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στον χυδαίο διχασμό.»

Μάλιστα, ο κ . Μητσοτάκης εγκάλεσε τους δανειστές γιατί δεν μίλησαν για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ακυρώθηκαν στην Ελλάδα ή που δεν έγιναν ποτέ.

Φαίνεται ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της ΝΔ να χαράξει μια γραμμή που θα επαναφέρει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε κρίσιμα θέματα, αλλά μιας διαπραγμάτευσης που θα εκκινεί από το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης.

Η τακτική αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που έρχονται ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε κατ’ ιδίαν στους δανειστές ένα αίτημα. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να δεχθεί αναβολή των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ώστε να αναγκαστεί η ΝΔ ως κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πει ότι ο ίδιος δεν θα εφαρμόσει μέτρα που δε είναι απαραίτητα, ακόμη κι αν είναι ψηφισμένα κι ότι θα ακυρώσει το νόμο Κατρούγαλου ή τις μειώσεις στις συντάξεις, που απαίτησαν οι δανειστές.