Τους δύο διαφορετικούς κόσμους που θα συγκρουστούν στις επερχόμενες εκλογές ανέδειξε η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σύγκριση με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πριν από μία εβδομάδα.
Η μάχη της οικονομίας, η μάχη της «τσέπης» είναι αυτή που κρίνει πάντα τον νικητή στις εκλογές, αν και η υπόθεση του Μακεδονικού και η τραγωδία στο Μάτι έχει σημαδέψει τους Ελληνες και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα καθορίζουν και τις επιλογές τους. Μπορεί να ισχύει το γνωστό «είναι η οικονομία ανόητοι», αλλά υπάρχει και η βουβή οργή για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες.
Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει συγκρίσεις των δύο ομιλιών θα έβρισκε πολλές διαφορές.
Κατ’ αρχάς στην ομιλία του Τσίπρα έξω από το κτίριο επικρατούσε χάος. Ξυλοδαρμοί, δακρυγόνα, ακροδεξιοί αλλά και χιλιάδες απλοί πολίτες που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για το Μακεδονικό.
Μέσα στην αίθουσα ένας πρωθυπουργός που εμφανίστηκε σα να βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Σαν να ήταν στο 2014, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με παροχές, ρίχνοντας το τελευταίο του χαρτί στο τραπέζι. Τότε τρία σημεία κυριάρχησαν. Το «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς, η παντελής απουσία αναφοράς στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και η προσπάθεια να «πουλήσει» τη συμφωνία των Πρεσπών ως ιστορικό γεγονός και επιτυχία που δεν έχει προηγούμενο.
Χθες στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα ήταν ήσυχα, δεν άνοιξε μύτη, δεν έγινε κόλαση στη Θεσσαλονίκη. Μέσα στο Βελλίδειο ο κόσμος ήταν πολύς, η ΝΔ εμφανίστηκε ενωμένη, βοήθησε και το, επιτέλους, σπάσιμο της σιωπής του Κώστα Καραμανλή.
Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ είχε έναν ξεκάθαρο σκοπό. Να αναδείξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μεταρρυθμιστή, που θα κάνει αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Αναφορές όπως το πλαφόν για είσοδο στα Πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του τσιγάρου, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Και βεβαίως είχε τις απαραίτητες παροχές διότι έπρεπε να κάνει ρελάνς στις εξαγγελίες Τσίπρα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο Μακεδονικό και η ξεκάθαρη θέση του ότι δεν θα ψηφίσει η ΝΔ τη συμφωνία και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Κάτι που ενδεχομένως να μη σημαίνει και πολλά διότι οι διεθνείς συμφωνίες έχουν ιδιαιτερότητες και δεν ακυρώνονται τόσο εύκολα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την πολυτέλεια να μιλήσει και για το Μάτι και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τα λάθη της. Αλλά προφανώς δεν είχε την πολυτέλεια να μιλήσει για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Εχει ενδιαφέρον ωστόσο μια σύγκριση των μέτρων, κυρίως οικονομικών που εξήγγειλαν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι.
ΕΝΦΙΑ
Αλέξης Τσίπρας
Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια με τρόπο που θα ελαφρυνθούν τα μεσαία στρώματα. Ενδεχομένως ο φόρος να μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ασφαλιστικές εισφορές
Αλέξης Τσίπρας
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.
Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.
Φόροι
Αλέξης Τσίπρας
Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.
Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δύο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα.
Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης.
Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.
Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.
Αλλα μέτρα
Αλέξης Τσίπρας
Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.
Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.
Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός 2019.
Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.
Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα.
Άρση των Capital Controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης.
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ο οποίος δημιουργεί τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων.
Ένα (1) δισ. ευρώ για την στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ.
Στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Χίλια (1.000) ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί.
Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών επί ΝΔ.